Τα 100χρονα από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που γιορτάζονται φέτος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακηρύσσοντας το 2011 έτος Ελύτη, τιμά το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην Οδησσό.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΙΠ στην Οδησσό οργανώνει κύκλο εκδηλώσεων που στοχεύουν στη γνωριμία του κοινού της Οδησσού και άλλων πόλεων της Ουκρανίας με το έργο του Ελύτη. Οι εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 13 Οκτωβρίου, περιλαμβάνουν-μεταξύ άλλων-παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης-αφιερώματος για την πορεία, το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του ποιητή.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 27 Οκτωβρίου διοργανώνεται μουσικο-ποιητική βραδιά με απαγγελίες ποιημάτων του Ελύτη, στα ελληνικά και ρωσικά, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Παραρτήματος. Επίσης, στις 3 Νοεμβρίου ο καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οδησσού Α. Μαλινόβσκι, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης. Ποιητής και εποχή: τα όρια του ποιητικού ταλέντου».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης, που θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 7 Νοεμβρίου, θα γίνουν προβολές ντοκιμαντέρ-μεταξύ αυτών το «Εποχές και Συγγραφείς – Οδυσσέας Ελύτης», του Τάσου Ψαρά (παραγωγή ΕΡΤ).

Μετά την Οδησσό η έκθεση θα «ταξιδέψει» και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook