Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις κυπριακές γεωτρήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Στ.Λαμπρινίδης συναντάται το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών θα κυριαρχήσει όπως είναι αναμενόμενο η ένταση που έχει προκύψει από την επιμονή της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, καθώς και η απόπειρα της Άγκυρας να «ανοίξει» την κρίση προς την Ελλάδα, με δύο τρόπους:

πρώτον, με την έκδοση ναυτικής αγγελίας την περασμένη εβδομάδα με την οποία δέσμευσε περιοχή για έρευνες στην οποία περιλαμβάνεται και τμήμα που είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα κοντά στο Καστελόριζο και,
δεύτερον, την πρόθεση της Τουρκίας να συνδέσει το θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων με την προγραμματιζόμενη για τον Οκτώβριο διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας στην Αγκυρα.

Η συνάντηση γίνεται επίσης την ώρα που έχει αποπλεύσει από τη Σμύρνη, με προορισμό τη Μερσίνα, το γνωστό τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» που εκτιμάται ότι θα διεξάγει έρευνες στην περιοχή βορείως της Κύπρου, για την οποία η Τουρκία και το ψευδοκράτος υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες «συμφωνία» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας – χωρίς να αποκλείεται να μπει και σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχει πάντως εκδοθεί ακόμη σχετική ναυτική αγγελία για τον πλου που θα ακολουθήσει το τουρκικό σκάφος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook