Ο Τζορτζ Μπους επρόκειτο να επισκεφθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τη Σουηδία, προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ομιλία. Ωστόσο, υπήρξαν φόβοι για τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες ομάδων που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη φυλακή του Γκουαντανάμο και την απειλή να υπάρξει ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου, David Sherzer, επιβεβαίωσε το γεγονός σε email στο Associated Press. «Λυπούμαστε που η ομιλία ακυρώθηκε. Ο πρόεδρος Μπους ανέμενε με ενδιαφέρον να μιλήσει για την ελευθερία και να προσφέρει πλευρές του χρόνου που πέρασε στην προεδρία» είπε ο εκπρόσωπος του.

Το ταξίδι που ματαιώθηκε θα ήταν το πρώτο του Τζόρτζ Μπους στην Ευρώπη μετά την παραδοχή του στην πρόσφατη αυτοβιογραφία του ότι έδωσε το «πράσινο φως» για εικονικούς πνιγμούς κρατουμένων στο Γκουαντανάμο που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Όπως σημειώνει η Guardian, είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να ακυρώσει τοι ταξίδι του με αυτόν τον τρόπο και αποτελεί μία νίκη για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα μετά τη σύλληψη του Χιλιανού δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοσέτ, στο Λονδίνο το 1998 οι ηγέτες διεθνώς μπορούν να υπολογίζουν ότι έχουν ασυλία. Ήδη αρκετοί Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν ματαιώσει ταξίδια στο Λονδίνο και αλλού υπό τον φόβο ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook