Υπερβολικές χαρακτηρίζει ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, τις εκκλήσεις να υπάρξει μία μεγάλης κλίμακας ενίσχυση κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο Μπόρχες δήλωσε στην Ουάσινγκτον πως «όσοι υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε έναν γιγαντιαίο EFSF πάνε πιο πέρα από αυτό που είναι λογικό».

Μιλώντας στην διάρκεια των ετήσιων συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πρόσθεσε ότι «ο EFSF είναι ένα κεντρικό συστατικό στοιχείο στην προσέγγισή μας για την διαχείριση της κρίσης, αλλά δεν αποτελεί τη λύση για κάθε πρόβλημα».

Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στην διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας επέκτασης του EFSF, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν τάσσονται υπέρ της άποψης ότι ο μηχανισμός θα έπρεπε να διαθέτει περισσότερα κεφάλαια.

Ο Αντόνιο Μπόρχες τόνισε από την πλευρά του ότι χρειάζεται «συλλογική προσέγγιση» και συντονισμένη δράση.

Σε συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ο Γκάιτνερ πρότεινε να υιοθετηθεί η μόχλευση του EFSF και να επεκταθούν οι πόροι του, κατά το υπόδειγμα όσων είχε κάνει η Ουάσινγκτον στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ρεν πρότεινε έναν παρόμοιο μηχανισμό, με τη χρήση κεφαλαίων από τον EFSF για να εγγυοδοτούνται μεγαλύτερα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, οι προτάσεις αυτές συναντούν την έντονη αντίθεση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε την Παρασκευή ότι οι συμφωνημένες αλλαγές στον EFSF, οι οποίες τίθενται σε ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, θα τον καταστήσουν ικανό «να αντιδρά κατάλληλα σε όλες τις εξελίξεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook