To Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις δέκα κορυφαίες πόλεις, όσον αφορά την αγορά πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills.

Σύμφωνα με το zougla.gr, από τις 10 μεγαλουπόλεις που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο της μελέτης (Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Μόσχα, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μουμπάι, Σινγκαπούρη, Σανγκάη, Τόκιο και Σίδνεϊ), η πόλη με τα πιο ακριβά σπίτια προς πώληση είναι το Χονγκ Κονγκ όπου το τετραγωνικό μέτρο, κατά μέσο όρο, στοιχίζει σχεδόν 22.000 ευρώ. Ακολουθούν το Τόκιο με 18.000 ανα τ.μ. και το Παρίσι, τα πολυτελή σπίτια του οποίου κατά μέσο όρο στοιχίζουν 10.000 ανα τ.μ.

Οι συγκρίσεις τιμών έδειξαν πως οι πολυτελείς οικίες στο Χονγκ Κονγκ είχαν διπλάσια αξία σε σχέση με τις αντίστοιχες στο Λονδίνο και δεκαπλάσια σε σχέση με το Σίδνεϊ! «Το Χονγκ Κονγκ τα τελευταία χρονια έχει γίνει πόλος έλξης Κινέζων επιχειρηματιών, οι οποιοι επιλέγουν να αγοράσουν εκεί μια πολυτελή κατοικία», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Γιολάντα Μπαρνς.

Οι τιμές στο Χονγκ-Κονγκ εκτοξεύτηκαν επίσης από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και την έλλειψη νέας προσφοράς κατοικιών. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, η κυβέρνηση του Χονγκ-Κονγκ δεσμεύτηκε να μειώσει τον πληθωρισμό επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους στα ακίνητα, παράλληλα με τη διάθεση περισσότερης γης διαθέσιμης για την κατασκευή 20.000 νέων κατοικιών.

Η Σινγκαπούρη έχει αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση, έναντι της έβδομης που βρισκόταν το 2005, χάρις στην άνοδο των τιμών κατά 123%. Στον αντίποδα, το Μουμπάι είναι η φθηνότερη πόλη μεταξύ των αναπτυσσόμενων, με τις τιμές να είναι 43% χαμηλότερες από τον μέσο όρο, αλλά διατηρεί τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης, από πλευράς αύξησης των αξιών των κατοικιών, με άνοδο της τάξεως του 154%.

Αντίστοιχα, η Σανγκάη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, από πλευράς αύξησης, με ποσοστό 143% τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Ωστόσο, η Νέα Υόρκη εμφανίζει άνοδο τιμών μόλις κατά 7%, εξέλιξη που ερμηνεύει και τη χαμηλότερη κατάταξή της, αλλά από την άλλη πλευρά, την καθιστά την ελκυστικότερη πόλη για πραγματοποίηση αγορών στον ασύλληπτο για τους πολλούς χώρο των πολυτελών κατοικιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook