Οι ανησυχίες για την κρίση χρέους που επηρεάζουν τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ευρωπαϊκό, παρά το γεγονός ότι στην Ευρωζώνη εμφανίζονται εντονότερες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι η εικόνα ενός παγκόσμιου φαινομένου, η παγκόσμια κρίση χρέους», δήλωσε ο Jean-Claude Trichet σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο των ετήσιων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά θα ήταν λάθος να ξεχάσουμε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο», πρόσθεσε.

Ο Trichet ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες και ιδιαίτερα από εκείνους της Ευρωζώνης να κινηθούν αποφασιστικά και γρήγορα στην αντιμετώπιση της αστάθειας των αγορών. Η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου είναι κρίσιμη, τόνισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης και έχει άφθονους τρόπους να το κάνει.