Με χτεσινή του απόφαση το υπουργείο Οικονομικών, αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες τον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετάσχουν ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόροι, δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.

Το θέμα είχε έλθει στην επικαιρότητα, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010. Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών, όταν ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξέταζε ποια από τα 30 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισπραχθούν και ποια θα θεωρούνταν ανεπίδεκτα είσπραξης.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην Financial Times Deutschland, είχε από τον Ιούνιο προαναγγέλλει ότι θα κινητοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξει τη μη καταβολή φόρων και τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν στην Ελλάδα 14.000 άνθρωποι, που όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους».