Νέα έκκληση προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς να αναθεωρήσουν τάχιστα την τακτική τους και να… υιοθετήσουν την αμερικανική «μέθοδο» αντιμετώπισης της κρίσης έκανε με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε όπως δημοσιεύει το protothema.gr, πως, σε κάθε περίπτωση, ο υπάρχον μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο EFSF, θα κληθεί να παίξει ρόλο-κλειδί στη διαχείριση τόσο του ελληνικού, όσο και γενικότερα του ευρωπαϊκού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Γκάιτνερ τόνισε πως είναι άμεση προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους να «προικίσουν» με διευρυμένες αρμοδιότητες το Μηχανισμό Στήριξης, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε παραλλήλως είτε και αντικαθιστώντας την ΕΚΤ.

Τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας να επεκταθούν οι πόροι του EFSF, καλώντας τους Ευρωπαίους να πράξουν ό,τι και η αμερικανική κυβέρνηση, δηλαδή τη χορήγηση χρηματοδότησης προς τις τράπεζες που ταλανίζονται από την κρίση ή αντιμετωπίζουν θέμα ανακεφαλαιοποίησης, με την παράλληλη εγγύηση αυτών των κινήσεων από την ΕΚΤ.

Μόνο που, αντί για το αμερικανικό TARP (Troubled Asset Relief Programme) του 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα τον EFSF.

Είναι προφανές πως ο Αμερικανός υπουργός επαναφέρει στο τραπέζι μια πρόταση στην οποία αντιτίθενται σφόδρα η Γερμανία και αρκετές από τις οικονομίες-δορυφόρους της, όμως οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στις αγορές έκαμψαν μέχρι και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος και ανακοίνωσε ακόμα και επίσπευση της λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, του ESM!

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Γκάιτνερ επανέλαβε τη δέσμευση των G20 να στηρίξουν την Ευρωζώνη, τονίζοντας όμως πως, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα η ίδια η Ευρωζώνη να καταλάβει ότι οι αγορές κινούνται πιο γοργά απ\’ ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ!

Και ως παράδειγμα έφερε φυσικά την Ελλάδα για την οποία τόνισε πως κάνει το… λάθος (!) να εστιάζει υπερβολικά στη φορολογική εξυγίανση.

Παραδέχθηκε πάντως πως γενικότερα τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν ενέργειες που «θα συγκλίνουν με αυτές της ΕΚΤ»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook