Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης οργανώνει Ημερίδα με θέμα \”Έρευνα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα – Προκλήσεις και Προοπτικές\” την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί 09:30 – 16:30, στο Επιμελητήριο Χανίων (Ε. Βενιζέλου 4, 4ος όροφος), με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Η γλώσσα της Ημερίδας είναι η Αγγλική.

Με στόχο την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για την κάλυψη ποικίλων θεμάτων αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην εγχώρια αγορά, το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες, παρουσιάσεις και τοποθετήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της αγοράς υδρογονανθράκων, καθώς και θεσμικών και δημοσίων φορέων. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου των Ελληνικών ΑΕΙ και ειδικότερα του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου η ανάπτυξη των υποδομών και της τεχνογνωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την έρευνα, παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων, αλλά και τη σύσταση της αντίστοιχης ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ θα ανοίξει τις εργασίες της ημερίδας παρουσιάζοντας τα σχέδια της Κυβέρνησης για την αγορά και θα αναφερθεί στις επόμενες πρωτοβουλίες και πρακτικές ενέργειες για το άνοιγμά της.

Σημειώνεται ότι κεντρικός ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, κ. Μ. Οικονομίδης με θέμα: \”Ενεργειακές Γεωπολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο\”. Πλέον στην ημερίδα θα συμβάλλουν με τις γνώσεις τους Έλληνες και ξένοι καθηγητές και επιστήμονες διεθνούς φήμης, ενώ ο εκπρόσωπος της μοναδικής Ελληνικής εταιρείας με δραστηριότητα και επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην εγχώρια αγορά θα παρουσιάσει το business story των κοιτασμάτων Πρίνου και Νότιας Καβάλας.

\”Το θέμα της ημερίδας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς η δραστηριότητα στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην ΝΑ Μεσόγειο κλιμακώνεται έντονα βοηθούμενη από τις πρόσφατες ανακαλύψεις τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν με την σειρά τους πλήθος ανατροπών και αλλαγών σε κάθε επίπεδο δημιουργώντας νέες προοπτικές για την αγορά, την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την κεφαλαιοποίηση του γνωστικού μας δυναμικού.
Στην ημερίδα – μια από τις πρώτες μετά την ψήφιση του νέου ενεργειακού πολυνομοσχεδίου – θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά την επιστημονική κοινότητα, την αγορά και τους θεσμικούς φορείς.\” τόνισε η οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας.

Οργανωτική Επιτροπή: Καθ. Α. Βαφείδης, Γεωφυσική, Καθ. Ν. Βαρότσης, Μηχανική Ταμιευτήρων, Αν. Καθ. Β.Χ. Κελεσίδης, Τεχνική Γεωτρήσεων και Ρευστομηχανική, Αν. Καθ. Ν. Πασαδάκης, Χημεία και Τεχνολογία Υδρογονανθράκων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook