«Ευσεβείς πόθους» και «σπέκουλα» χαρακτηρίζουν από την Ουάσινγκτον στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα σενάρια χρεοκοπίας που οργιάζουν και διοχετεύονται κάθε φορά που πλησιάζει να ανανεωθούν ξανά τα ασφάλιστρα κινδύνου (την ερχόμενη Πέμπτη εν προκειμένω), αλλά, όσο η Ελλάδα δεν πτωχεύει, οι κερδοσκόποι αναγκάζονται μόνο να πληρώνουν και δεν εισπράττουν, όσο θα ήθελαν. «Και αν χάσουν και αυτό το ορόσημο, θα δώσουν και πάλι ραντεβού στις 29 Δεκεμβρίου» σχολίαζαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, σε συναντήσεις που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Μπαρουάν (Γαλλία), Τρεμόντι (Ιταλία) και Σόιμπλε (Γερμανία), το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και τονίστηκε πως η συμφωνία της 21ης Ιουλίου προχωρά. Επισήμως, καμία συζήτηση δεν έλαβε χώρα περί χρεοκοπίας ή «κουρέματος» του χρέους κατά 50%-60%, ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθεί η έγκριση για την 6η δόση στο επόμενο Eurogroup, πιθανότατα τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου.

Κρίσιμη είναι η συνάντηση που έχει όμως την Κυριακή το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο κ. Βενιζέλος τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ και την ηγεσία του ΔΝΤ, όσο και με τους κ.κ. Άκερμαν και Νταλάρα του IIF. Ο κ. Βενιζέλος θα δώσει και ομιλία ενώπιον πλήθους μεγαλοτραπεζιτών στο IIF, προκειμένου να τους κινητοποιήσει να μετάσχουν μαζικότερα στη μετακύλιση αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με κριτήριο και όρο πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο.

Όπως τόνισε στον κ. Σόιμπλε, «ούτε ένας τίτλος του ελληνικού Δημοσίου δεν θα μείνει ποτέ ακάλυπτος», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να μη χρεοκοπήσει και να αποφύγει τη στάση πληρωμών με κάθε κόστος.
Ανάλογη ερώτηση τέθηκε πάντως στην Ουάσινγκτον και προς τον Επίτροπο Ρεν, ο οποίος απάντησε με ένα ξερό «όχι» σε ερωτήσεις για το αν η Ελλάδα θα «κουρέψει» ή θα «παγώσει» τις πληρωμές του χρέους της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook