Με την κορυφαία όπερα «Ιδομενέας-Βασιλιάς της Κρήτης» του Β.Α. Μότσαρτ ξεκινούν την από σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις του πρώτου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης του ΕΟΤ του ΣΕΤΕ και των δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, και Ιεράπετρας ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις που θα έχουν διάρκεια μέχρι την Τετάρτη 5 Οκτώβριου 2011, με την παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Vitaly Mironov, καλλιτεχνών όπως του Νίκου Σπανού που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όπερα «Ιδομενέας-Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ, αλλά και των εκπροσώπων των δήμων όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης το μεγαλύτερο κόστος του φεστιβάλ καλύπτεται από τους χορηγούς τους οποίους και ευχαρίστησε για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση του.

«Εκτός ότι θέλουμε να καθιερώσουμε αυτό το Φεστιβάλ ως μια σημαντική εκδήλωση για τη Μεσόγειο, θέλουμε να το αξιοποιήσουμε όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και τουριστικά, να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλής ποιότητας» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κουκιαδάκης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Vitaly Mironov παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι σε αυτές θα πάρουν μέρος καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας.

Σκοπός του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών,-που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός- είναι όχι μόνο η διάδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα αλλά και η ανάδειξη του ρόλου τους στην πνευματική εξέλιξη των χωρών της Μεσογείου και –όπως έχει δείξει η ιστορία- ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Ως κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρεμιέρα στην πόλη του Ηρακλείου της όπερας του W.A. Mozart «Idomeneo, Re di Creta» με συμμετοχή καταξιωμένων αστέρων της παγκόσμιας όπερας, όπως ο counter tenor Νίκος Σπανός, η Anna La Fontaine, η Clasudia Patacca και o Clemens Loschmann. Για πρώτη φορά αυτό το υπέροχο έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1781 στο “Μünchen Court Theatre” στην Βαυαρία, θα παρουσιαστεί στην Κρήτη, στον τόπο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα γύρω στα 1.200 π.χ. κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου ( Ηράκλειο 25.09.2011 Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στις 21.00)

Επίσης, σε παγκόσμια πρώτη, θα παρουσιαστεί στην πόλη του Ρεθύμνου, στο ιστορικό φρούριο της Φορτέτσας, ένα μοναδικό γκαλά μπαλέτου με σολίστ από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, όπως τους :
-Andrey Evdokimov – Prima Dancer (Θέατρο Bolshoi)
-Anastasia Gubanova (Θέατρο Bolshoi)
-Inna Salenko – Prima Ballerina (Θέατρο Berlin State Ballet, Germany)
-Dinu Tamazlacaru Θέατρο Berlin State Ballet, Germany)
-Alina Nanu – Prima Ballerina (Prague State Opera, Czech Republic)
-Ulvi Azizov-Prima Dancer (Prague State Opera, Czech Republic)
-Noto Nicolo και Andrijasenko Timofei Leading Dancers (Ballet di Spoleto, Italy)

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Κρήτη αποτελεί και η παράσταση του Ρωσικού Κρατικού μπαλέτου «Le Corsaire» που συνέθεσε ο Αdolphe Adam, εμπνευσμένος από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα το 1814. Με δύο παραστάσεις η πρώτη στο Ηράκλειο στις 27.09 στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στις 21.00, και η δεύτερη στον Αγ. Νικόλαο στις 28.09 στο ΡΕΞ επίσης στις 21.00.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις θα είναι το «Crete International Tattoo», κομμάτι του «International Tattoo», με μπάντες και ορχήστρες από διάφορες χώρες του κόσμου που συνδυάζουν κλασικά με φολκλόρ ακούσματα, γκάιντες, την ομάδα των Σμπαντιερατόρων ( μεσαιωνικό άγημα της Τοσκάνης ), σκοτσέζικο χορευτικό γκρουπ, γκρουπ καλλιτεχνικής γυμανστικής και μπάντες κρουστών και πνευστών. Οι παραστάσεις του «Crete International Tattoo» είναι αφιερωμένες στην επέτειο μιας από της μεγαλύτερες μάχες της αρχαιότητας, την Μάχη του Μαραθώνα 2.500 χρόνια πριν. Ηράκλειο 28/09 στους δρόμους της πόλης και 29/09 με μία φαντασμαγορική παράσταση στο Στάδιο Ελευθερίας (Χανιόπορτα) στις 21.00. Στον Αγ. Νικόλαο στις 30/09 στο Δημοτικό στάδιο στις 21.00, και στο Ρέθυμνο 01.10 και 02.10 στο στάδιο της πόλης στις 21.00, πλαισιωμένοι από την μπαντίνα και την φιλαρμονική του Δήμου με την ενεργή συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ της πόλης.

Σπουδαίας σημασίας η εκδήλωση-συναυλία εκκλησιαστικής και βυζαντινής μουσικής, υπό την σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στις 28.09, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στο Ηράκλειο, με την Ρώσικη Κρατική Ακαδημαϊκή χορωδία “YURLOV” από κοινού με την χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Επίσης, πολλές άλλες συναυλίες και σπουδαίες εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν την μεγάλη γιορτή των πόλεων της Κρήτης κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ (δείτε πρόγραμμα) με ξεχωριστές αυτές στις 27.09, όπου Φεστιβάλ και Δήμοι εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με ποικίλες εκδηλώσεις όπως το απόγευμα στην πόλη του Ρεθύμνου, με έντονο τοπικό και λαογραφικό χαρακτήρα, στον Αγ. Νικόλαο που η ομάδα των Sbandieratori πλαισιώνει τις εκδηλώσεις του Δήμου και το βράδυ που το ίδιο γκρουπ δίνει μία παράσταση στο παλιό λιμάνι της Χερσονήσου. Όλες οι παραστάσεις αυτήν την ημέρα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook