Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε την πιθανότητα να αρχίσει να λειτουργεί νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης οικονομιών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη, εάν είναι εφικτό.

Ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με κεφάλαιο 500 δισ. ευρώ, προβλεπόταν να εγκαθιδρυθεί το 2013, αντικαθιστώντας το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Εάν ο EMS μπορέσει να λειτουργήσει νωρίτερα, δεν θα αντιτασσόμασταν σε αυτό» είπε ο Σόιμπλε στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. «Εάν είναι εφικτό, τότε… ναι».

Ο Σόιμπλε εξάλλου, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, τάχθηκε υπέρ μιας μόνιμης και πειστικής λύσης για την Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε μια λύση που είναι μόνιμη και μακροπρόθεσμη για να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα» δήλωσε.

Εξάλλου, σε ομιλία του ενώπιον ανώτατων τραπεζικών στελεχών, ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

«Εάν δεν επιτυγχανόταν μια σημαντική συμμετοχή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η νομιμότητα των δυτικών καπιταλιστικών συστημάτων μας θα δεχόταν πλήγμα και μαζί της και εκείνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» είπε ο Σόιμπλε στο τραπεζικό λόμπι IIF.

Επιπλέον, «ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα κατανείμουν το βάρος του χρέους ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τους πολίτες, θα κρίνει τη σταθερότητα των χρηματαγορών και τη νομιμότητα των δυτικών δημοκρατιών, σε ό,τι αφορά τους πολίτες τους, τα χρόνια που θα έλθουν» πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

«Δεν αρνούμαι τους πιθανούς κινδύνους της στρατηγικής μας για να επιλύσουμε τα προβλήματα της ευρωζώνης. Όμως, οι κίνδυνοι αυτοί είναι πολύ λιγότεροι σοβαροί από τους εγγενείς κινδύνους οποιουδήποτε εναλλακτικού σεναρίου», ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook