Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, από το 13% στο 23%, είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αλλά και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι φοροτέχνες υποστηρίζουν ότι αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της φορολογικής ισότητας (άρθρο 4 παράγραφος 5), αλλά και της χρηστής διοίκησης.

Σύμφωνα με την Ένωση Φοροτεχνών, η αύξηση του ΦΠΑ αντιστρατεύεται την αρχή της αναλογικότητας επειδή έγινε για εισπρακτικούς λόγους και δεν βασίζεται στη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων και σε αντικειμενικά κριτήρια. Παράλληλα, υποστηρ΄θζουν οι φοροτέχνες, παραβιάζει διατάξεις της 6ης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά το ΦΠΑ και άλλα φορολογικά μέτρα.

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι φοροτέχνες «εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για την οποία οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης διατηρούν το προνόμιο των χαμηλών συντελεστών, με σοβαρότατες επιπτώσεις, εν τέλει, στην ελληνική οικονομία\”.

Ήδη, συνεχίζουν οι φοροτεχνικοί, «η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και σε γενικό επίπεδο και σε ειδικότερο, όπως στην εστίαση, είναι τουριστικά αντι-ανταγωνιστική χώρα».

Επίσης σύμφωνα με το in.gr, εκτιμούν ότι με την αύξηση του ΦΠΑ προβλέπεται «μείωση της ζήτησης κατά 15%, ενώ θα μειωθούν οι 600.000 εργαζόμενοι στην εστίαση».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι στη Γαλλία η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης από το 19,6% στο 5,5% είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 40.000.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook