Στην προειδοποίηση ότι οι πόροι του ΔΝΤ (384 δισ. δολάρια ή 285 δισ. ευρώ) ίσως δεν επαρκούν για τη διάσωση κι άλλων (μεγαλύτερων) κρατών της Ευρωζώνης, εφόσον η κρίση διευρυνθεί, προχώρησε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κ.Λαγκάρντ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αν η κρίση λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του Ταμείου εξαρτάται από την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται στα χειρότερα σενάρια» επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέδιο δράσης που διανεμήθηκε στα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ.

Η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου «δείχνει άνετη σήμερα, αλλά ωχριά εάν συγκριθεί με τις πιθανές οικονομικές ανάγκες των ευάλωτων χωρών και εκείνων που βρίσκονται στα όρια της κρίσης» παρατηρεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Κι ενώ η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δείχνει απειλητικά σημάδια επέκτασης, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης παγκοσμίως, το ΔΝΤ καλείται να επανεξετάσει εάν οι πόροι του είναι αρκετοί.

Κι αυτό την ώρα που, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στις αναπτυγμένες χώρες – μέλη του, καθιστούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να παρέχουν επιπλέον πόρους.

«Η ΕΚΤ έχει τη δύναμη»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι ο μόνος παράγοντας που είναι τόσο ισχυρός, ώστε να μπορεί να «τρομάξει» τις αγορές και να επιτύχει την ανάσχεση της κρίσης στην Ευρωζώνη, πριν πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε έναν συνδυασμό της ΕΚΤ και του EFSF».

Το EFSF και οι πόροι του (440 δισ ευρώ) βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς ασκούνται πιέσεις για αύξηση των πόρων, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το in.gr, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταφέρει ομόλογα στον EFSF.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Τράπεζα να αναζητήσει τρόπο να «ξεφορτώσει» τα κρατικά ομόλογα που κατέχει στον EFSF, ο Σμάγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ «δεν έχει καμία πρόθεση να μεταφέρει» κρατικά ομόλογα σε «οποιονδήποτε άλλον», καθώς και ότι θα τα κρατήσει έως ότου ωριμάσουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook