Συνεργασία με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές τα ελληνικής οικονομίας καθώς και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είχε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο κ. Βενιζέλος είχε τις τελευταίες ώρες συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και τον Πρόεδρο της Deutsche Bank Τζόζεφ Άκερμαν.

Αργότερα το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), που πραγματοποιείται παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ.

Από τις έως τώρα επαφές του, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μπορεί να διακρίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού την θετική επιρροή που έχουν ασκήσει οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία και να επανέλθει στις αγορές ανακτώντας τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό.

Όμως, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει κλίμα εσωτερικής σταθερότητας, συναίνεσης και συμμετοχής στην Ελλάδα, τώρα που πρέπει να γίνει η τελική και δύσκολη προσπάθεια για την επάνοδο της χώρας σε μία ασφαλή και φυσιολογική κατάσταση από δημοσιονομικής και οικονομικής πλευράς, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutche Bank και πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τζόζεφ Άκερμαν προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) που περιλαμβάνεται στην συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ο Ελβετός τραπεζίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους θα είναι ισχυρή και προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στους αρχικούς όρους που προβλέπουν «κούρεμα» 21% για τους κατόχους των ομολόγων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι πιστωτές θα συμμετάσχουν έντονα στην προσφορά ανταλλαγής χρέους και ήδη έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο επικεφαλής της Deutsche Bank.

Ο ίδιος όπως αναφέρει το in.gr, τόνισε πως βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 27 δισ. ευρώ, ενώ θα παρέχει συνολική εξοικονόμηση ταμειακών ροών ύψους 300 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2020.

«Δεν είναι εφικτό να αλλάξει εκ νέου η συμφωνία και λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για την Ελλάδα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην έγκαιρη και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος», είπε ο Άκερμαν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook