Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εργάζονται επάνω σε νέους τρόπους ανάσχεσης της κρίσης που θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Reuters και όπως δημοσιεύει το in.gr, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων ότι πρέπει να πάρουν πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 440 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις μεγάλες διαφορές που παραμένουν για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δεσμεύσει μεγαλύτερο μέρος από τους τεράστιους πόρους της για την στήριξη των τραπεζών της Ευρώπης και την αρωγή κρατών της ζώνης του ευρώ.

Το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα υποστηρίζει πως σύμφωνα με εκθέσεις που υποβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται ήδη το περίγραμμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχέδιου διάσωσης της Ευρωζώνης που προβλέπει μεταξύ άλλων την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 2 τρις. ευρώ.

Όπως αναφέρει το BBC οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν να έχουν το πρόγραμμα σε ισχύ σε πέντε έως έξι εβδομάδες, κάτι που με βάση το υφιστάμενο περίγραμμα χαρακτηρίζεται δύσκολο. «Το τίμημα της αποτυχίας θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση που θα γύριζε την παγκόσμια οικονομία σε αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση ή και χειρότερα», τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο το νέο πακέτο αναμένεται να οδηγήσει σε τετραπλασιασμό της δύναμης πυρός του EFSF με την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό, το EFSF θα καταστήσει λιγότερο επικίνδυνο για την ΕΚΤ το δανεισμό υπερχρεωμένων κρατών.

Το δημοσίευμα θεωρεί επίσης ότι οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αποδεχθούν μείωση κατά 50% σε ό, τι τους οφείλεται. Δημοσίως, οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο» για μια ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο οι εκθέσεις που επεξεργάζονται οι διεθνείς φορείς δείχνουν ότι εργάζονται επάνω σε ένα σχέδιο μερικής χρεοκοπίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου διάσωσης προβλέπει την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν πολύ λίγα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών.