Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν πλέον ανοιχτά οι Δήμοι του Ηρακλείου λόγω συσσωρευμένων χρεών και ελλιπούς χρηματοδότησης μετά και την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτη», γεγονός που προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Ρέππα, και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χ. Καστανίδη.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο ο Βουλευτής αναφέρει εισαγωγικά ότι «βασικό συμπέρασμα πολύμηνης έρευνας για την κατάσταση και τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης που ξεκίνησε από μέρους μου το Μάρτιο του 2008 και ολοκληρώθηκε με σχετική έκδοση τον Ιανουάριο του 2010, ήταν ότι οι ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου βρίσκονταν σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση σε όλη την υπό εξέταση περίοδο», όπως και ότι «η συντριπτική πλειονότητα αυτών είχαν μάλιστα πολύ υψηλά χρέη και οριακή οικονομική βιωσιμότητα».

Και συνεχίζει ότι: «δυστυχώς, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια και ύστερα από την εφαρμογή του -πρόχειρου όπως αποδείχτηκε- Προγράμματος «Καλλικράτη», η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου είναι πολύ χειρότερη. Οι Δήμοι του νομού βουλιάζουν στα χρέη, τα οποία όχι μόνο αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και να διαχειριστούν, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι στο νομό Ηρακλείου συγκεντρώνουν μια οφειλή «μαμούθ» που φτάνει τα 91.005.638 ευρώ και «ναρκοθετεί» την τοπική ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει πως «με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι οφειλές των δημοτών, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και τα ανταποδοτικά τέλη που τους έχουν χρεωθεί από τον καταιγισμό της κρατικής φορολογίας και επίπονα οικονομικά μέτρα. Όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς», υπό την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται, οι δήμοι προχωρούν στο “μπλοκάρισμα” των ΑΦΜ όλων των οφειλετών, , που χρωστούν στα δημοτικά ταμεία από 300 ευρώ και πάνω (!), αλλά και σε πιο επιθετικά μέτρα κατασχέσεων, στους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν πολλές χιλιάδες ευρώ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα χρήματα τους».

Τέλος, επισημαίνει ότι «τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα οι υπηρεσίες τους αναγκάζονται να επιδίδονται στο «κυνήγι» της είσπραξης των οφειλών τους», ενώ τονίζει ότι «τα χρέη που είτε κληρονομήθηκαν είτε δημιουργήθηκαν στην πορεία σήμερα είναι αδύνατο να ρυθμιστούν, αφού η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας, ενώ όλο και περισσότεροι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς «με ποιο ακριβώς τρόπο πρόκειται να αντιμετωπιστεί η τραγική οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου και με ποιο τρόπο σχεδιάζεται να τακτοποιηθούν οι απλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις τους», καθώς και «ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να διαχειριστεί το αρμόδιο Υπουργείο την οφειλή «μαμούθ» που φτάνει τα 91.005.638 ευρώ και την οποία χρωστούν οι δήμοι στο νομό Ηρακλείου». Τέλος, ερωτά διευκρινιστικά εάν «πρόκειται για πολιτική απόφαση του Υπουργείου οι ΟΤΑ να εξαντλούν την αυστηρότητα του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, δεσμεύοντας το ΑΦΜ δημοτών για οφειλές ακόμα και 300 Ευρώ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook