Ο γραμματέας του τομέα νέων τεχνολογιών της ΝΔ και πρώην βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης επισκέφθηκε σήμερα τον ΟΑΔΥΚ, για να συζητήσει με Διοίκηση και εργαζομένους τις προοπτικές του Οργανισμού.

Ο Μ.Βολουδάκης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, τόνισε ότι η τεχνογνωσία του ΟΑΔΥΚ στα ζητήματα της διαχείρισης του νερού, πρέπει να αξιοποιηθεί κατά αποτελεσματικό τρόπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.

Χαρακτήρισε επί της αρχής θετική τη συγχώνευση ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, τόνισε όμως ότι θα πρέπει η συγχώνευση αυτή να υλοποιηθεί με ξεκάθαρους στόχους και διαδικασίες.

Ως προς τους στόχους και τις κατευθύνσεις της συγχώνευσης, ο κ.Βολουδάκης διαπίστωσε σύγχυση από την πλευρά της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικότερη ένδειξη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια αρμοδιότητας και ρόλου μεταξύ ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ, και Διοίκησης Αποκεντρωμένης Περιφέρειας για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης βρίσκεται στη Δυτική Κρήτη, κι ότι αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο που να είναι περιβαλλοντικά ορθός αλλά και ωφέλιμος για τους αγρότες που χρειάζονται το νερό σε κόστος που να καθιστά την παραγωγή τους ανταγωνιστική.

Ο Μ.Βολουδάκης ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του Οργανισμού για την πορεία των έργων που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Ειδική αναφορά κατά τη συζήτηση έγινε στα έργα των μονάδων βιολογικών καθαρισμών του Σελίνου και του Αποκόρωνα, για τα οποία  εξέφρασε την ανησυχία του για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις, οι οποίες παρατείνουν τις συνθήκες που απειλούν την υγεία των κατοίκων αλλά και το τουριστικό προϊόν.

Ανησυχία εξέφρασε παράλληλα και για τις καθυστερήσεις πληρωμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τον ΟΑΔΥΚ, που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε παύση εργασιών, όπως έχει συμβεί κατ’επανάληψιν π.χ. με το φράγμα Βαλσαμιώτη.

Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι ο ΟΑΔΥΚ και ο ΟΑΝΑΚ δεν πρέπει να συγχέονται με την υπόθεση της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», καθώς δεν πρέπει να συγχέονται τα έργα που έχουν να κάνουν με διαχείριση υδάτων και αποχέτευση, με τα έργα της οδοποιίας.

Με την ευκαιρία μάλιστα σημείωσε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» , απετέλεσε ως σήμερα απλώς και μόνο ευτελή δικαιολογία για την απραξία της κυβέρνησης σε σχέση με τα έργα υποδομών στην Κρήτη : Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δυο χρόνια, με πρόσχημα την υποτιθέμενη ανάγκη δημιουργίας της «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», (η οποία ουσιαστικά ακόμη δεν υπάρχει), δεν σημειώθηκε η παραμικρή πρόοδος στην αναβάθμιση του ΒΟΑΚ.

Ο Μ.Βολουδάκης καταλήγοντας ανέφερε ότι στο υπό εκπόνηση κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., λαμβάνεται ειδική μέριμνα για το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, σε συνάρτηση με το ρόλο και τις δυνατότητες του οργανισμού που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΑΔΥΚ – ΟΑΝΑΚ.