Αλλαγή του τρόπου ζωής, με στροφή στην υγιεινή διατροφή, τη καθημερινή άσκηση και τη διακοπή τους καπνίσματος, συνιστούν οι ειδικοί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα, καθώς αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «πανδημία».

Το 29% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 70% των καρδιαγγειακών επεισοδίων συμβαίνει στο σπίτι με τα μέλη της οικογένειας παρόντα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την 25η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν πεθάνει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα ως το 2030 θα φτάσει τα 23,6 εκατομμύρια. Το 80% των θανάτων παρατηρείται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Πολλοί από τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) που καταγράφονται ανά έτος θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τα σημεία και συμπτώματα μια καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ώστε να μπορεί να δράσει άμεσα, καλώντας επείγουσα βοήθεια, και επομένως προληπτικά στις θανατηφόρες καταστάσεις.

Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο καθένας χωριστά, ανεξάρτητα από τους φορείς που σχεδιάζουν τις πολιτικές υγείας, μπορεί να περιορίσει αυτή την επιβάρυνση στην υγεία του, μαθαίνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ώστε να είναι σε θέση να πάρει ζωτικές αποφάσεις για την ατομική προστασία και την προστασία των μελών της οικογένειάς του. Τέτοιες αποφάσεις αφορούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής (life style) ως προς τη διατροφή, την άσκηση και τις συνήθειες.

Στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα περιλαμβάνονται: το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, η αυξημένη γλυκόζη αίματος, η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας γενικά και η χαμηλή και ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

zougla.gr