Με ιδιαίτερη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του πρώτου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Σκοπός του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών,-που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός- είναι όχι μόνο η διάδοση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα αλλά και η ανάδειξη του ρόλου τους στην πνευματική εξέλιξη των χωρών της Μεσογείου και –όπως έχει δείξει η ιστορία- ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Κρήτη αποτελεί και η παράσταση του Ρωσικού Κρατικού μπαλέτου «Le Corsaire» που συνέθεσε ο Αdolphe Adam, εμπνευσμένος από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα το 1814. Με δύο παραστάσεις η πρώτη στο Ηράκλειο στις 27.09 στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» στις 21.00, και η δεύτερη στον Αγ. Νικόλαο στις 28.09 στο ΡΕΞ επίσης στις 21.00.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις θα είναι το «Crete International Tattoo», κομμάτι του «International Tattoo», με μπάντες και ορχήστρες από διάφορες χώρες του κόσμου που συνδυάζουν κλασικά με φολκλόρ ακούσματα, γκάιντες, την ομάδα των Σμπαντιερατόρων ( μεσαιωνικό άγημα της Τοσκάνης ), σκοτσέζικο χορευτικό γκρουπ, γκρουπ καλλιτεχνικής γυμανστικής και μπάντες κρουστών και πνευστών. Οι παραστάσεις του «Crete International Tattoo» είναι αφιερωμένες στην επέτειο μιας από της μεγαλύτερες μάχες της αρχαιότητας, την Μάχη του Μαραθώνα 2.500 χρόνια πριν.

Στο Ηράκλειο 28/09 στους δρόμους της πόλης και 29/09 με μία φαντασμαγορική παράσταση στο Στάδιο Ελευθερίας (Χανιόπορτα) στις 21.00.

Στον Αγ. Νικόλαο στις 30/09 στο Δημοτικό στάδιο στις 21.00, και στο Ρέθυμνο 01.10 και 02.10 στο στάδιο της πόλης στις 21.00, πλαισιωμένοι από την μπαντίνα και την φιλαρμονική του Δήμου με την ενεργή συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ της πόλης.

Σπουδαίας σημασίας η εκδήλωση-συναυλία εκκλησιαστικής και βυζαντινής μουσικής, υπό την σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στις 28.09, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στο Ηράκλειο, με την Ρώσικη Κρατική Ακαδημαϊκή χορωδία “YURLOV” από κοινού με την χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Επίσης, πολλές άλλες συναυλίες και σπουδαίες εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν την μεγάλη γιορτή των πόλεων της Κρήτης κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ με ξεχωριστές αυτές στις 27.09, όπου Φεστιβάλ και Δήμοι εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με ποικίλες εκδηλώσεις όπως το απόγευμα στην πόλη του Ρεθύμνου, με έντονο τοπικό και λαογραφικό χαρακτήρα, στον Αγ. Νικόλαο που η ομάδα των Sbandieratori πλαισιώνει τις εκδηλώσεις του Δήμου και το βράδυ που το ίδιο γκρουπ δίνει μία παράσταση στο παλιό λιμάνι της Χερσονήσου. Όλες οι παραστάσεις αυτήν την ημέρα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Στο ίδιο πνεύμα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Καστέλλι-Φουρνής του Δήμου Αγ. Νικολάου συμμετέχουν προσκαλώντας όλους το βράδυ στο καζάνι τους (1.10 στις 21:30).

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Κυριακή με την κορυφαία όπερα «Ιδομενέας-Βασιλιάς της Κρήτης» του Β.Α. Μότσαρτ που αγκάλιασε το κοινό του Ηρακλείου.

Λεπτομέρειες τόσο για το πρόγραμμα όσο και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www. festarts.org.