Το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους συνιστά την έσχατη λύση για να βοηθηθεί η υπερχρεωμένη Ελλάδα στη μείωση του χρέους της, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, επισημαίνοντας πως πέραν αυτού, η ευρωζώνη δεν διαθέτει προς το παρόν κάποια διαδικασία για μια τέτοια διεκπεραίωση, κάτι που θα υπάρξει μόνον από το 2013.

Το εάν αυτή η διαγραφή χρέους θα αφορά το 50%, όπως διαδιδόταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα εξεταστεί και θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κυρία Φέκτερ, από την ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας στους όρους που έχουν τεθεί, από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και από το αν η χώρα μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» με τις δικές της δυνάμεις.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο για μια νέα επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τουλάχιστον στο μέρος που αφορά χρήματα των φορολογούμενων, σημειώνοντας πως οι αγορές θα πρέπει να συμβάλουν και οι ίδιες στη σταθερότητα, ώστε να μπορέσει να σταθεροποιηθεί το συνολικό σύστημα και παρέπεμψε στην εκδοχή επιβολής ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η κυρία Φέκτερ εμφανίστηκε βέβαιη πως η αυστριακή Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, κατά την προγραμματιζόμενη για τις 30 Σεπτεμβρίου ψηφοφορία στην Ολομέλειά της.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος του μεγάλου αυστριακού τραπεζικού ομίλου «Ράιφαιζενμπανκ» Χέρμπερτ Στέπιτς, ο οποίος συμμετέχει στην ετήσια συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε στη δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία, πως είναι αναπόφευκτο ένα «μαζικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κατά τουλάχιστον 50%, που θα πρέπει, όπως είπε, να συνοδεύεται από λύσεις που δεν θα είναι ελκυστικές για μια μίμησή του από άλλες χώρες.

Βοήθεια από τη Βιέννη σε θέματα ανάπτυξης ζητά η Αθήνα

Την ύπαρξη από τις 15 Σεπτεμβρίου, επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με αίτημα τη διάθεση από την αυστριακή πλευρά, τεχνογνωσίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία, ήδη, υπήρξε άμεση θετική απάντηση από τον ίδιο, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας Ράινχολντ Μίτερλενερ.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός υπουργός πρόκειται να αποστείλει σύντομα στην Αθήνα, μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι είναι συνεργάτες τριών οργανισμών (που υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομίας) και οι οποίοι με τη συμβουλευτική τους ιδιότητα, θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μίτερλενερ, η τόνωση της ελληνικής οικονομίας είναι, κατά την άποψή του, σημαντικότερη απ΄ ότι «τα ολοένα και νέα προγράμματα λιτότητας» και πως θα πρέπει να μετατοπιστεί το επίκεντρο των συζητήσεων, από τις προσπάθειες λιτότητας, στην αναθέρμανση της ανάπτυξης.

Επισημαίνοντας πως η συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα μέχρι τώρα περιστρεφόταν - εσφαλμένα κατά την άποψή του - γύρω από την αντίδραση των χρηματαγορών και των οίκων αξιολόγησης, κάτι που, όπως είπε, επέτεινε το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να τεθούν στο επίκεντρο ζητήματα, που αφορούν την πραγματική οικονομία, ώστε οι προσπάθειες, παράλληλα με τη λιτότητα, να επικεντρωθούν στις επιδόσεις της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Ο κ. Μίτερλενερ συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με εκείνη στη Γερμανία, μετά την επανένωσή της το 1990, όταν, όπως ο ίδιος παρατηρεί, ειδικοί είχαν μεταβεί στην Ανατολική Γερμανία μεταφέροντας εκεί την τεχνογνωσία τους.

Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Ζάγκμαϊστερ, το διευθυντή ενός από τους τρεις αυτούς οργανισμούς του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, ο οργανισμός του μπορεί, για παράδειγμα, να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυστριακές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ήδη, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου και στο πλαίσιο της πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων για την είσπραξη μέσω αυτής μέχρι και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου έφεραν την Ελλάδα να έχει ζητήσει την τεχνογνωσία της Αυστριακής Εταιρείας Διαχείρισης Αποκρατικοποιήσεων (ΑΕΔΑ).

Στα δημοσιεύματα παρουσιάζονταν δήλωση του, στο μεταξύ αποχωρήσαντα, γενικού διευθυντή της Εταιρείας Πέτερ Μιχαέλις, πως θα πρόκειται για μια "συμβουλευτική δραστηριότητα" και ότι προς το παρόν εξετάζονται όλες οι πιθανές δυνατότητες.

Ο πρώην γενικός διευθυντής, ο οποίος αποχώρησε τέλη Ιουνίου, έπειτα από δέκα χρόνια θητείας, από την ηγεσία της ΑΕΔΑ, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος στη διάθεση των Ελλήνων, τις εμπειρίες του, επισημαίνοντας πως η ΑΕΔΑ διαθέτει τεράστιες γνώσεις στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων και πως στο παρελθόν τις έχει προσφέρει για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων σε διάφορες χώρες όπως, Τουρκία και Σλοβενία αλλά επίσης σε Κίνα και Νότια Κορέα.

Ο Πέτερ Μιχαέλις σύμφωνα με το in.gr, είχε γίνει τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα στόχος κριτικής. Η κριτική αφορούσε τόσο την τεράστια ετήσια αμοιβή του, των 700.000 ευρώ, όσο και τα λάθη που του προσάπτονται στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, όπως εκείνη των Αυστριακών Αερογραμμών (AUA), που σχολιάζεται ως "φιάσκο", καθώς η Αυστρία αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον 500 εκατομμύρια Ευρώ στη "Λουφτχάνσα" για την αγορά τους από τη γερμανική εταιρεία.

Την παραίτηση του κ. Μιχαέλις είχε ζητήσει στο παρελθόν, αρκετές φορές, το ηγούμενο του κυβερνητικού συνασπισμού (με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, το οποίο ζητά και τη διάλυση της Εταιρείας Αποκρατικοποιήσεων, που, όπως τονίζει σχετικά, έχει χάσει προ πολλού το νόημα ύπαρξής της.

Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Γκιούντερ Κρόιτερ, είχε κάνει λόγο για «απολογισμό τρόμου» του Πέτερ Μιχαέλις, τον οποίο επέκρινε για «ξεπούλημα» της Αυστριακής Καπνοβιομηχανίας (Austria Tabak) όπως και των Αυστριακών Αερογραμμών, καθώς και για «σκανδαλώδεις» συμβάσεις για συμβούλους.