Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι που μπορεί να μας καλύψει αρκετές διατροφικές ανάγκες. Είναι χαμηλής θερμιδικές αξίας (118 kcal/ 100γρ), με μόνο με 2% λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνών και αμινοξέων και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο που δρα σαν αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Επίσης το σελήνιο φαίνεται ότι μπορεί να έχει αντικαρκινικές δράσεις και να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6 (βοηθά στο νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό), βιταμίνης Β12 ( επιδρά στο νευρικό σύστημα, συμμετέχει στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων και τον μεταβολισμό της τροφής) και παντοθενικού (βοηθά στην παραγωγή ενέργεια). Ακόμα μπορεί να καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες μας σε φώσφορο και κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Τέλος, τα 100γραμμάρια σφυρίδα έχουν 265mg ω3 λιπαρά οξέα και 47mg χοληστερόλης, ποσότητα αρκετά υψηλή για ημερήσια κατανάλωση.

Λέξεις κλειδιά: ψάρια, σφυρίδα, διατροφική αξία, σελήνιο, διαβήτης τύπου 2, αντικαρκινικό, Β12, Β6, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook