Στην μετά- Lehman Brothers εποχή ( 2008- Νοέμβριος ) οι Αμερικανοί δεν είχαν ενδοιασμούς: κρατικοποίησαν την Citigroup, της έδωσαν ομόλογα, απέκτησαν δισεκατομμύρια μετοχές και, τελικώς, δυο χρόνια μετά πούλησαν με τεράστια κέρδη…

Στην Ελλάδα των τραπεζών με τα ελληνικά ομόλογα η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική: δόθηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ κρατικών πακέτων, 100 δισ. χρηματοδότησης από την ΕΚΤ ωστόσο οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να φλερτάρουν με …τιμές ομολόγων.

Πλέον, όμως όπως δημοσιεύει το protothema.gr, η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει φθάσει να προεξοφλεί την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.
Μέσα σε 24 μήνες από τον Οκτώβριο του 2009 οι τραπεζικές μετοχές καταβαραθρώθηκαν αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις απώλειες σοβαρών περιουσιών.

Από τα 28 ευρώ η μετοχή της Εθνικής σήμερα έχει φθάσει στα 2,58 ευρώ και αφού έχει προηγηθεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές θεωρώντας ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι φθηνές -όταν έφθασαν στη στην μισή αποτίμηση από τον Οκτώβριο του 2009- προχώρησαν σε επενδύσεις, αλλά από τότε διαπίστωσαν ότι, η πτώση είναι ανελέητη.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 72% σε 52 εβδομάδες, ενώ μερικές τράπεζες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε reverse split ( όταν συμπλήρωναν 3 ημέρες κάτω από τα 0,30 ευρώ, διαδικασία η οποία καταργήθηκε ).

Από τα 28 ευρώ η μετοχή της Εθνικής σήμερα έχει φθάσει στα 2,58 ευρώ και αφού έχει προηγηθεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές, θεωρώντας ότι οι μετοχές είναι φθηνές στην μισή αποτίμηση από τον Οκτώβριο του 2009, προχώρησαν σε επενδύσεις, αλλά από τότε διαπίστωσαν ότι η πτώση είναι ανελέητη.

Απώλειες 50% σε ένα μήνα

Ειδικά, τον τελευταίο μήνα και ύστερα από την αποχώρηση της Τρόικας η έλευση του ταμείου στις τιμές είναι καθημερινή.

Μέσα σ’ ένα μήνα η πτώση είναι χαρακτηριστική κυρίως για τις δυο τράπεζες οι οποίες προχώρησαν σε συγχώνευση. Η Alpha Bank έχει χάσει 37% και η Eurobank 49%. Κατάρρευση και για το Ταχυδρομικό με 50%, για την Τράπεζα Κύπρου με 41%, για την Marfin Popular με 45% και για την Τράπεζα Πειραιώς με 21,4%.

Πλέον, η πτώση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αρχίζει να μοιάζει μόνο με τις Ιρλανδικές τραπεζικές – οι οποίες δήλωσαν στάση πληρωμών σε ομόλογα. Οι τιμές τους ( Bank of Ireland – Allied Irish Banks ) έφθασαν σε μερικά σέντς ( 0,05 ευρώ – 0,08 ευρώ ) και έκτοτε είναι κολλημένες εκεί. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχασαν ούτε όλα τα κεφάλαιά τους, ούτε έκαναν όλες τις καταθέσεις τους δάνεια.

Η πτώση έχει φέρει και στρεβλώσεις στην κεφαλαιοποίηση – όπως για παράδειγμα την υπερβολική πτώση της μετοχής της Eurobank έναντι της Τράπεζας Κύπρου…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook