Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον κατά την ετήσια συνοδο του ΔΝΤ.

Στην αρχή της συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες»

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2012 ώς το τέλος του 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, ώστε από το νέο έτος ο προϋπολογισμός να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια, είπε, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημαγωγικές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα έκθετη, δημιουργούμε στο εξωτερικό καχυποψία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι η εκταμίευση της «θα γίνει και θα γίνει εγκαίρως», εντός του Οκτωβρίου, καθώς «η τρόικα γνωρίζει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας».

«Το θέμα δεν είναι μία δόση, αλλά να εφαρμοστεί όλη η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκαν», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια χρεοκοπίας, επανέλαβε ότι είναι επιβλαβή, «καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές».

«Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.

Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για το ειδικό τέλος ακινήτων, λέγοντας ότι είναι ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για το πρόγραμμα προσαρμογής.

Η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ και, όπως είπε, σε αυτό το ποσό υπάρχει μεγάλη παραοικονομία και φοροδιαφυγή.

«Εάν απ' αυτή την αξία φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε και για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λέγοντας ότι δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα με το νέο μισθολόγιο θα υπάρχει μία αύξηση του κατώτερου μισθού έως και 7%.

Σχετικά με την εφεδρεία, είπε ότι δεν ότι δεν κατανοεί πως από τους 900.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πλεονάζει το 3% του πρωσωπικού.

«Όλα θα γίνουν με απόλυτα διαφανή τρόπο, ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έντιμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», διεμήνυσε.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και είπε ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για το ποσοστό συμμετοχής.

(in.gr)