Με γυναίκες απ’ όλη την Ευρώπη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που εντάσσεται στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Women Understanding Women”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ευρωπαϊκή Προοπτική, ενώ η Δήμαρχος κήρυξε την έναρξη της 4ης Διακρατικής Συνάντησης, η οποία υλοποιείται στο Δήμο Φαιστού.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της, η δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου, στο πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα του, στις αρχαιότητες, αλλά και στον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Εξειδικεύοντας στο ζήτημα μειονοτήτων και γυναικών, η δήμαρχος υποστήριξε πως υπάρχουν δύο οπτικές στο Δήμο Φαιστού, τόσο αναφορικά με τις μειονότητες, όσο και αναφορικά με τις γυναίκες. Αναφερόμενη στους οικονομικούς μετανάστες η κ. Πετρακογιώργη τόνισε πως υπάρχει πλειάδα ανθρώπων και γυναικών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φαιστού,  κυρίως σε αγροτικές εργασίες και τον τουρισμό. Η κ. Πετρακογιώργη υποστήριξε πως πρόθεση του Δήμου είναι οι οικονομικοί μετανάστες να είναι ενταγμένοι στην κοινωνία, με όρους νομιμότητας και τήρησης των συμβατικών δεσμεύσεων τους, τόσο απέναντι στο Δήμο, όσο και απέναντι στο Κράτος.

Η δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε ωστόσο και σε μια άλλη γενιά μεταναστών, οι οποίοι ήρθαν στο δήμο και είτε δημιούργησαν επιχειρήσεις και οικογένειες, είτε επέλεξαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Δήμο Φαιστού.

«Οι άνθρωποι αυτοί που ήρθαν στο Δήμο και δημιούργησαν οικογένειες και επιχειρήσεις αποτελούν ένα παράδειγμα του ότι ο Δήμος Φαιστού δέχεται τη διαφορετικότητα στη λογική της ανάπτυξης και της συνολικής προόδου με στόχο πάντα το καλό του κοινωνικού συνόλου» ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη για να προσθέσει:

«Είναι ευχάριστο μάλιστα το γεγονός να βλέπουμε νέους ανθρώπους από άλλες χώρες να έχουν δημιουργήσει τις οικογένειες τους εδώ και να συμμετέχουν ενεργά στα πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα, αισθανόμενοι πως πραγματικά ανήκουν εδώ».

Αναφορές έκανε επίσης η κ. Πετρακογιώργη στις γυναίκες που συμμετέχουν σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και συλλογικές δράσεις του δήμου και οι οποίες έχουν ενεργό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η δήμαρχος έκλεισε την ομιλία της με την προσδοκία, οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα να ανανεώσουν την επίσκεψη τους στο Δήμο Φαιστού, αλλά και να προχωρήσουν σε πρόσθετες συνεργασίες μεταξύ Δήμων και χωρών.

Μετά το τέλος της ομιλίας της η δήμαρχος Φαιστού δέχτηκε ερωτήσεις αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζονται γενικά οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα, πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες μειονοτήτων στο δήμο, αλλά και πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Φαιστού.

Η δήμαρχος παρέπεμψε στο νομικό πλαίσιο της χώρας, αναφορικά με την παράνομη μετανάστευση, ενώ σε σχέση με την αντιμετώπιση των μειονοτήτων, επανέλαβε τη θέση της Δημοτικής Αρχής  για προάσπιση της νομιμότητας, αλλά και της διαφορετικότητας, στη λογική της ανάπτυξης και της προόδου.

Σε σχέση με την εκλογή της, ανέφερε πως γενικά το ποσοστό εκλεγμένων γυναικών στη χώρα είναι πολύ μικρό, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ελπίζει στην αύξηση του.

«Προτιμούμε να μη μιλάμε για μειονότητες και διακρίσεις, αλλά να μιλάμε για ανθρώπους» τόνισε η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:

«Ελπίζω πως ο αριθμός των γυναικών στην αυτοδιοίκηση θα αυξηθεί. Σε σχέση με τις δυσκολίες γίνεται κατανοητό πως υπάρχουν, εξαιτίας της πολλαπλότητας και πολυπλοκότητας του γυναικείου ρόλου, ωστόσο τελικά κρινόμαστε ως άνθρωποι από τις πράξεις και το τι έχουμε προσφέρει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook