Ερώτηση στην Βουλή για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο "Καλλικράτης" στην εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κατέθεσαν τέσσερεις βουλευτές του ΚΚΕ. 

Αναλυτικότερα στην ερώτησή τους οι βουλευτές Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, και Σοφία Καλαντίδου αναφέρουν τα εξής :

"Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας η νέα διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης). Έμπειρο και αξιόλογο επιστημονικοτεχνικό δυναμικό μένει αναξιοποίητο και μερικές υπηρεσίες έχουν διαλυθεί. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι ουσιαστικά έχασαν και τις όποιες υπηρεσίες τους προσφερόταν μέχρι τώρα. Σταμάτησαν οι έλεγχοι στους διαφόρους τομείς και κυρίως στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του λαού. 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τους ίδιους του εργαζόμενους από διάφορες περιοχές της χώρας από τα Χανιά και το Ηράκλειο μέχρι τη Μακεδονία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της Πανελλήνια ένωση γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) χαρακτηριστικά καταγγέλλει μεταξύ άλλων: 

«….. η κατάσταση παραμένει πολύ θολή. Με το οργανόγραμμα που έχει υπογραφεί δεν έχουν τακτοποιηθεί τα πράγματα. Όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι υποθέσεις που έχουμε παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το πρόβλημά μας είναι ότι οι γεωτεχνικές υπηρεσίες και οι γεωπονικές συγκεκριμένα συρρικνώνονται, ο τρόπος με τον οποίο μας διαμόρφωσαν στην καινούργια κατάσταση δεν αποδίδει, οι αρμοδιότητες δεν έχουν ξεκαθαριστεί και βρισκόμαστε όλοι σε εκκρεμότητα. Αυτό βέβαια δεν είναι καλό για κανέναν. Ούτε για τους υπαλλήλους αλλά ούτε για τους αγρότες, για τους καταναλωτές, για τους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνονται, για τις πληρωμές που θα έπρεπε να γίνονται και για τις υποθέσεις που έχουμε και οι οποίες είναι πολλές». 

Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται για τις εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του Καλλικράτη και σε αυτόν τον τομέα, που δυστυχώς διαλύεται.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί: 
Τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση εύρυθμη και ολοκληρωμένη λειτουργία των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Την παραπέρα ανάπτυξή τους για την ολόπλευρη επιστημονικοτεχνική κλπ. στήριξη των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.

Για να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και ιδιαίτερα στα εισαγόμενα. Να προστατευθεί η υγεία του λαού από τις διοξίνες και τα μολυσμένα τρόφιμα που το καπιταλιστικό κέρδος φέρνει στη διατροφική αλυσίδα.