Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΠΑΔ, τα οποία μετέδωσε το Mega και αναδημοσιεύονται στην ιστιοσελίδα του in.gr, να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ δέχτηκε το 37% των συμβεβλημένων γιατρών, κυρίως όμως στην περιφέρεια, ενώ από τα 70.000 προγραμματισμένα ραντεβού της Δευτέρας στο ΙΚΑ, εξυπηρετήθηκαν μόνο 10.000.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου που θα λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο, τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί και οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, θα ενταχθούν στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα.

Εντούτοις, πρόβλημα προέκυψε με τις λίστες των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ. Οι λίστες δεν είναι ανανεωμένες, με αποτέλεσμα να είναι καταχωρημένοι γιατροί που έχουν αποβιώσει, ή γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ή έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με τα συγκεκριμένα Ταμεία.

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τους συμβεβλημένους γιατρούς τόσο από της μονάδες υγείας και τις μονάδες ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και από την τηλεφωνική υπηρεσία 184, το τετραψήφιο τηλέφωνο 1500 του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τα ΚΕΠ.

Κατάλογοι θα σταλούν επίσης στους δήμους, τα ΚΑΠΗ, τα εργατικά κέντρα και τα επιμελητήρια.

Το πρωί, οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας εξέδωσαν την εγκύκλιο που ζητούσαν γιατροί και φαρμακοποιοί προκειμένου να κατοχυρωθεί ότι θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν και για τις συνταγές που θα εκτελέσουν.

Παρά την έκδοση της εγκυκλίου, πάντως, οι ιατρικοί σύλλογοι δήλωσαν πως συνεχίζουν κανονικά την απεργία μέχρι την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτονται νομικά. Αντίθετα με τους γιατρούς, οι φαρμακοποιοί φαίνεται να ικανοποιούνται από την εγκύκλιο. Έτσι, από την Τρίτη θα εκτελούνται στα φαρμακεία συνταγές που τηρούν όμως όλες τις προδιαγραφές βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι φαρμακοποιοί δεν θεωρούν νόμιμες τις συνταγές που συνταγογραφούν οι γιατροί οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τη Δευτέρα πέρασαν από το υπουργείο περίπου 500 άτομα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook