Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, επισημαίνει σε έκθεσή με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 2011 η UBS.

Το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα αποφύγουν για την ώρα την ελληνική χρεοκοπία, πόσω μάλλον την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όντας αντιμέτωπες με την πιθανή διάχυση της ελληνικής κρίσης μέσω του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε άλλες χώρες, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα συνάψουν συμφωνίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες είναι 10-20%, σύμφωνα με τον οίκο.

Η συμμετοχή στο PSI κρίνεται σημαντική, συνεχίζει. Το ύψος της δείχνει να αγγίζει το 75%. Ο αρχικός στόχος ήταν 90%, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου. Ο οίκος εκτιμά ωστόσο πως η εφαρμογή του προγράμματος θα προχωρήσει ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 90%, για τον ίδιο λόγο που το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα αποδεσμεύσουν πιθανότατα την επόμενη δόση: η εναλλακτική είναι μία άτακτη χρεοκοπία, για την οποία τόσο η χώρα, όσο και ο τραπεζικός της κλάδος είναι απροετοίμαστοι.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές του 2012 ενισχύεται και κυμαίνεται στο 50%-70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS. Αλλά μόνο σε περίπτωση που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του EFSF και η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση, η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα ακολουθήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, εξηγεί ο οίκος. Είναι πιθανό η Ελλάδα να μην καταφέρει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, γεγονός που θα κλιμακώσει την πιθανότητα χρεοκοπίας έως τα τέλη του 2011.

protothema.gr