Ο Trichet κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να υλοποιήσουν πλήρως τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου, υπογραμμίζοντας πως ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να λάβουν αποφασιστικά και δραστικά δημοσιονομικά βήματα.

«Το κλειδί είναι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί αποφασιστικά, για το καλό των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera.

Ακόμη, τόνισε πως η Ιταλία θα πρέπει να υλοποιήσει τα δημοσιονομικά της μέτρα το συντομότερο δυνατό, ενώ η ΕΚΤ την ενθαρρύνει να προχωρήσει με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να πετύχει9 τους στόχους για το 2012 και 2013.

Επίσης, δήλωσε ότι τα μη συμβατικά μέτρα ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν άφθονη χρηματοδότηση στις τράπεζες, θα πρέπει να είναι ανάλογα της δυσλειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας, «αυτά τα μη συμβατικά μέτρα θα πρέπει να είναι ακριβώς ρυθμισμένα στο βαθμό της δυσλειτουργίας των αγορών».

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να δεσμευτεί εκ των προτέρων για την τακτική που θα ακολουθήσει στα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική της ΕΚΤ για τα επιτόκια σχεδιάζεται προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και να έχει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.