Σε φιάσκο εξελίσσεται για τη Δικαιοσύνη η υπόθεση του Μάκη Ψωμιάδη, που ενώ κρίθηκε προφυλακιστέος, παραμένει άφαντος. Είναι, άλλωστε, πρόσφατες οι μνήμες στην κοινή γνώμη από την εύκολη και ανεμπόδιστη διαφυγή δύο βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens, των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρ. Καραβέλα, οι οποίοι αντί να απολογηθούν για όλα όσα τους καταλογίζονταν, προτίμησαν να πετάξουν, κυριολεκτικά, για άλλες πολιτείες αφήνοντας μια πικρή γεύση στην ελληνική κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, ενίοτε, οι δικαστικές αρχές.

Η εξαφάνιση του πρώην ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Καβάλας -κατά πολλούς κάτι περισσότερο από αναμενόμενη- δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να διαφεύγει (για μία ακόμη φορά) της σύλληψης.

Στους κόλπους της Δικαιοσύνης επικρατεί παγωμάρα και πολλοί είναι εκείνοι που… προσεύχονται ο κατηγορούμενος να εντοπιστεί μέσα στην ημέρα και να οδηγηθεί στη φυλακή. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, όσο περνάει οι ώρες μοιάζει απίθανο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολιάζει και δεν μπορεί να σχολιάσει την εξέλιξη, ενώ δεν δύναται ούτε να παρέμβει, δεδομένου ότι την υπόθεση χειρίστηκαν δικαστές πρώτου βαθμού. Παρέμβαση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε από την επιθεώρηση των δικαστηρίων αλλά ούτε και από τα υψηλά κλιμάκια της Θέμιδος.

Δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι η εξέλιξη με τη διαφυγή του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση των στημένων αγώνων καταβαραθρώνει το κύρος της Δικαιοσύνης, η οποία ενώ είχε στα χέρια της έναν κατηγορούμενο με βαρύ ποινικό παρελθόν και ύποπτο για να διαφύγει -ο Μάκης Ψωμιάδης αναζητούνταν από τις αστυνομικές αρχές βάσει εντάλματος επί δύο και πλέον μήνες- τον άφησε να ξεφύγει.

Ο Μάκης Ψωμιάδης είχε απολογηθεί για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων στις 20 Σεπτεμβρίου στον ανακριτή Γ. Κασσίμη. Οταν οδηγούνταν στη ΓΑΔΑ δήλωνε «πολιτικός κρατούμενος» και διαμήνυε ότι είχε κάθε πρόθεση να εμφανιστεί στον ανακριτή λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του αλλά το ανέβαλε διότι έμαθε ότι ο κ. Κασσίμης έλλειπε σε επαγγελματικό συνέδριο!

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης βάσει σειράς κακουργηματικών πράξεων που αντιμετώπιζε.

Ο συνήγορος πάντως του Μάκη Ψωμιάδη, Χρήστος Στάθης, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο κ. Ψωμιάδης θα προχωρήσει σε αυθόρμητη προσέλευση εντός των επόμενων ωρών. Έχει ορισμένες υποθέσεις να τακτοποιήσει».

Και πρόσθεσε για τον πελάτη του: «Είναι άποψή μου και δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου. Δεν έχει καμία συμμετοχή στο σκάνδαλο».

«Αγκαλιά με τη δικογραφία έβγαλα το καλοκαίρι. Καλό είναι να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, αν κριθεί ότι κάτι κακό συμβαίνει σε αυτό. Και αυτό θα το κρίνουν οι εισαγγελείς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του Μάκη Ψωμιάδη.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την προφυλάκισή του ο κατηγορούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων αναζητήθηκε από την Ασφάλεια σε σπίτια που χρησιμοποιεί, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του.

Το χρονικό μιας «αναμενόμενης» διαφυγής

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Μάκης Ψωμιάδης αρνείται τις κατηγορίες και ο ανακριτής της υπόθεσης εκφράζει την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αντίθετα, η εισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου τάσσεται υπέρ της προφυλάκισης του κατηγορουμένου. Τη διαφωνία καλείται να άρει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με βούλευμά του αποφαίνεται υπέρ της εισαγγελέως που είχε αποφασίσει υπέρ της προφυλάκισης του κατηγορουμένου.

Σε εκτέλεση του βουλεύματος αυτού οι αστυνομικές αρχές αναζητούν από χθες τον Μάκη Ψωμιάδη, αλλά δεν τον εντοπίζουν πουθενά. Εχει σημασία για την εξέλιξη της υπόθεσης να σημειωθεί ότι από την απολογία του κατηγορουμένου στον κ. Κασσίμη μέχρι την ημέρα έκδοσης του βουλεύματος που τον έκρινε προφυλακιστέο πέρασε μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μάκης Ψωμιάδης είχε όλο τον χρόνο όχι μόνο να οργανωθεί αλλά και να κάνει εμφανίσεις σε γνωστά μαγαζιά του Ψυχικού και του Κολωνακίου!

Η άποψη του ανακριτή, πάντως, ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Καβάλας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ως μη ύποπτος φυγής δημιούργησε ερωτήματα, δεδομένου ότι ο Μάκης Ψωμιάδης είχε κληθεί πριν από περίπου τρεις μήνες να απολογηθεί, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων! Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης βάσει του οποίου ο κατηγορούμενος συνελήφθη μόλις πριν από λίγες ημέρες και οδηγήθηκε στις ανακριτικές αρχές.

Μάλιστα, ο ανακριτής όταν ο κατηγορούμενος είχε εμφανιστεί ενώπιον του, είχε προχωρήσει και στην απαγγελία μιας ακόμη κατηγορίας σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Καβάλας. Πρόκειται για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανακριτής τάχθηκε υπέρ της άποψης να αφεθεί ελεύθερος με όρους ο Ψωμιάδης κρίνοντας ότι από τον έλεγχο των τραπεζικών του στοιχείων δεν προέκυψαν ποσά που να μπορούν να συνδεθούν με παράνομο στοίχημα. Τότε προς τι η νέα κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα που του απήγγειλε;

Επίσης, ερωτήματα ανακύπτουν και για το πώς μπορεί να κρίνεται κατηγορούμενος ως μη ύποπτος φυγής όταν σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης επειδή δεν εμφανίστηκε ποτέ να απολογηθεί….

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook