Απαντώντας σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φρ. Παρασύρης για την ξέφρενη κούρσα των καυσίμων στους Νομούς της Κρήτης και την ανάγκη ένταξης τους στο πλαφόν που είχε επιβληθεί μόνο για τους Νομούς Δωδεκανήσων , Κυκλάδων και Χίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει τα ακόλουθα :

1. Οι Νομοί της Κρήτης ανήκουν στους 10 νομούς στους οποίους το πλαφόν το οποίο είχε επιβληθεί τον Μαϊο έδειξε δραστική αποτελεσματικότητα αλλάζοντας προς όφελος των καταναλωτών τα δεδομένα. Κατά συνέπεια η μεταβολή της μέσης τιμής στους νομούς της Κρήτης συγκλίνει ολοένα περισσότερο με τις αντίστοιχες τιμές της Αττικής. Συνεπώς το μέτρο του πλαφόν πέτυχε και στην Κρήτη και έφερε ως αποτέλεσμα την συμπίεση των τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την άρση του. Αυτά τα δεδομένα προκύπτουν από τα στοιχεία που συλλέγει από 04-07-2011 η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς από εκατοντάδες πρατήρια όλης της Χώρας μέσω του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων.

2. Όσον αφορά την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας λόγω ύπαρξης παρεμβατικών μηχανισμών με σκοπό την αλλοίωση των ενδείξεων των διατιθέμενων αντλιών το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δρομολογήσει εντατικούς ελέγχους κυρίως στην Αττική . Το 2011 έγιναν 219 έλεγχοι σε 1067 αντλίες ενώ το 2010 είχαν γίνει μόνο 76 έλεγχοι σε 267 αντλίες. Μόνο τον Αύγουστο έγινε έλεγχος σε 27 πρατήρια και 133 αντλίες ενώ τον αντίστοιχο Αύγουστο του 2010 ελέγχθηκαν μόνο 6 πρατήρια και 22 αντλίες.

Επειδή όμως οι τεχνολογίες καταδολίευσης είναι ποικίλες και συνεχώς εξελίσσονται δεν αρκούν οι έλεγχοι . Για αυτό το Υπουργείο προωθεί μια σειρά νέων μέτρων όπως η κατάρτιση και εξειδίκευση των κλιμακίων ελέγχου, η επαρκή στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού , η συνεργασία με την ΣΔΟΕ και την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ήδη έχει προωθηθεί η αυστηροποίηση των ποινών.

Κλείνοντας την απάντηση του, ενημερώνει ο Υπουργός τον κ. Παρασύρη, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήδη διερευνά επισταμένα την αγορά καυσίμων της Κρήτης μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα, και το πόρισμα της αναμένεται σύντομα.