Το νέο σύστημα για τις αποδείξεις και τις «ισοσκελισμένες» φορολογικές δηλώσεις, θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2012 και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 -και όχι για τα εισοδήματα του 2011 όπως ειπώθηκε αρχικά- διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που ερμηνεύεται ως αναδίπλωση μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε για το θέμα.

Για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν το 2012, θα απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων αξίας 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του παραπάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%, προβλέπεται ακόμη στον εφαρμοστικό.

Ενδεικτική της αναστάτωσης που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου (χθες Τρίτη) ήταν η σειρά διευκρινιστικών και καθησυχαστικών δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και η έκδοση νέας ανακοίνωσης από τον υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα το παράδειγμα που έφερε ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να εξηγήσει πώς το μέτρο για συλλογή αποδείξεων θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, άφηνε περιθώρια ερμηνείας ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα χρειάζεται συλλογή αποδείξεων αξίας ίσης με το 50% του δηλωθέντος εισοδήματος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook