Το εφετείο του Παρισιού απέρριψε το αίτημα έκδοσης που υποβλήθηκε από την Ρουάντα σχετικά με την Αγκάτ Χαμπιαριμάνα, τη χήρα του πρώην προέδρου της Ρουάντας, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, η οποία είναι θεωρείται σαν ένας από τους εγκέφαλους της γενοκτονίας του 1994.

Σε βάρος της Αγκάτ Χαμπιαριμάνα, που βρίσκεται στη Γαλλία αλλά με την υποχρέωση να αναφέρεται στις Αρχές, είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης τον Οκτώβριο του 2009 από τις Αρχές της Ρουάντας για «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Είμαι ανακουφισμένη, έχω πάντα εμπιστοσύνη στη γαλλική δικαιοσύνη» δήλωσε η Χαμπιαριμάνα, μετά από την απόφαση του εφετείου, το σκεπτικό της οποίας δεν ήταν εξαρχής γνωστό.

Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για τη γαλλική κυβέρνηση. Η Ρουάντα έχει δικαίωμα να καταθέσει και δεύτερη αίτηση αλλά, επισημαίνει το Associated Press, η έκδοση της Χαμπιαριμάνα δεν είναι αρκετά πιθανή.

Η 69χρονη Χαμπιαριμάνα χαρακτηρίζεται συχνά ως ένας από τους εγκεφάλους του κύκλου εξουσίας των Χούτου που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τη γενοκτονία στη Ρουάντα, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 500.000 άνθρωποι, κυρίως Τούτσι, μέσα σε τρεις μήνες.

Τα γεγονότα που οδήγησαν σε μία από τις χειρότερες περιπτώσεις εθνοκάθαρσης των τελευταίων ετών είχαν σαν αφορμή την κατάρριψη του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα στις 6 Απριλίου του 1994

Μέσα σε μερικές ώρες ξέσπασε η εκστρατεία βίας των Χούτου κατά των Τούτσι, που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα. Οι πρώτοι θεωρούσαν υπεύθυνους τους Τούτσι για το θάνατο του Χαμπιαριμάνα, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους. Πιστεύεται ότι εξτρεμιστές Χούτου και η τότε κυβέρνηση προετοίμαζαν από καιρό τη γενοκτονία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook