Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν κάνει αρκετά για να θεραπεύσουν τις αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τους τομέα, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, διατηρώντας την πίεση στους ηγέτες της Ευρωζώνης να επιλύσουν την κρίση χρέους -αν και σε μάλλον χαμηλότερους τόνους.

«Στην Ευρώπη, δεν τους έχουμε δει να αντιμετωπίζουν το δημοσιονομικό τους σύστημα και το τραπεζικό τους σύστημα όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια συνέντευξη σε ισπανόφωνα ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ έχει παρεμποδιστεί από παγκόσμια ζητήματα, όπως η Αραβική Άνοιξη που αύξησε σημαντικά τις τιμές της ενέργειας, αλλά και τη οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών, υποστήριξε ο Ομπάμα.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για να επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πιθανή επέκταση της κρίσης και πέρα από την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, συμμετείχε στη συνάντηση των Ευρωπαίων ομολόγων του, αν και από την παρουσία του εκεί δεν προέκυψε τίποτα ουσιαστικό.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναφέρθηκε και στην κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Ευρώπη έχει χρόνο, αλλά όχι πάρα πολύ» για να την αντιμετωπίσει.

Την ίδια ημέρα, και ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε επίσης ευθύνες στους Ευρωπαίους ηγέτες βραδύτητα στις κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι «η κρίση χρέους στην Ευρώπη τρομάζει όλο τον κόσμο».

Απαντώντας στις παραινέσεις και πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την επίλυση της κρίσης χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο Γκάιτνερ αναγνώρισε πλέον ότι ΗΠΑ και η Ευρώπη δημιουργούν αμφότερες «προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ, από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους Ευρωπαίους ηγέτες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook