Με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ.Παπαϊωάννου προανήγγειλε για την κατάθεση νομοσχεδίου- τομή, όπως είπε, για την απονομή της Δικαιοσύνης, εντός του Οκτωβρίου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο κ. Παπαϊωάννου απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση και έκκληση για τήρηση της ευνομίας, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν συνεχιστούν πρακτικές ανομίας θα αποδομηθεί θεσμικά η χώρα.

«Βιώνουμε προθέσεις, όχι μόνο από πολιτικά κόμματα, που οδηγούν τον λαό σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, σε μια 'μεθοδευμένη' ανυπακοή στο νόμο» είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ασκώντας κριτική στα ΜΜΕ «που κατασκευάζουν ενόχους και ισοπεδώνουν λογικές και πολιτικές», αλλά και σε πολιτικά κόμματα και κινήσεις πολιτών.

«Δεν αντιστέκεσαι συμμετέχοντας αδάπανα, σε λαϊκίστικα κι όχι λαϊκά κινήματα, όπως το δεν πληρώνω, όπως τα μηνύματα για ανυπακοή, γιατί στην ουσία καταλήγουν στην μετακύλιση των βαρών από τον χρήστη στον φορολογούμενο. Δεν υπερασπίζεσαι τις ακαδημαϊκές ελευθερίας δάσκαλε, καταλαμβάνοντας τις αίθουσες και τα εργαστήρια, στο όνομα μιας διαφορετικής αντίληψης, για το πώς θα διαμορφωθούν τα πανεπιστημιακά πράγματα. Δεν μπορείς να ζητείς σεβασμό όταν παροτρύνεις την ανυπακοή στο νόμο», τόνισε.

Ο υπουργός της Δικαιοσύνης καταλήγοντας έστειλε το μήνυμα ότι «αν συνεχιστούν οι λογικές της ανυπακοής και του 'δεν πληρώνω', είναι βέβαιη η θεσμική αποδόμηση της χώρας» και απηύθυνε έκκληση για εθνική συνεννόηση, όχι στη βάση κυβερνητικής συνεργασίας -όπως είπε- αλλά στην βάση της εθνικής ομοψυχίας.

Οι αναφορές του προκάλεσαν έναν γενικευμένο κύκλο συζήτησης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, με τον Νίκο Δένδια (ΝΔ) να θέτει θέμα «απονομιμοποίησης» της κυβέρνησης, το Σπύρο Χαλβατζή να τονίζει ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική, το Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ) να επισημαίνει ότι δεν φταίει η νομοθεσία, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και το Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) να σημειώνει ότι οι ευθύνες των προσώπων δεν είναι ασύνδετες από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εξουσία.

in.gr