Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα! Σήμερα πιάνουν δουλειά και πάλι οι ελεγκτές της Τρόικας που στις 2 Σεπτεμβρίου αποχωρούσαν … για δέκα ημέρες, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο να συμμετέχουν στο θέατρο του παραλόγου με τα «μη μέτρα» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Στο οικονομικό επιτελείο τους «υποδέχονται» και πάλι με νέες παλινωδίες, όπως αναφέρει το protothema.gr, στο θέμα των αποδείξεων αυτή τη φορά και ενώ οι  εκπρόσωποι της Τρόικας καταφθάνουν για να εποπτεύσουν αν θα τηρηθούν όσα υποσχέθηκαν σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο  οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου, ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, πιθανότατα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Οκτωβρίου.

Το «χαλί» για την επιστροφή της Τρόικας έστρωσαν τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που συζητά και σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με αιχμή του δόρατος το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου, αλλά και το πρόγραμμα «εφεδρείας» στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεσοσταθμική μείωση 20% στις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου, η οποία απορρέει από το νέο μισθολόγιο, θα μεταφράζεται σε μισθούς των 1500 ευρώ (συν-πλην 200) για τους… υψηλόμισθους, και θεαματική μείωση της «ψαλίδας» από τον νεοεισερχόμενο μέχρι τον γενικό διευθυντή υπουργείου σε λιγότερο από 1.000 ευρώ!

Υπό το βλέμμα της Τρόικας πλέον, δεν θα επιτρέπονται άλλες προσπάθειες αναδίπλωσης, όπως στο θέμα των αποδείξεων. Το νέο σύστημα Βενιζέλου με τις αποδείξεις  θα ισχύσει τελικά από τα εισοδήματα του 2012 και όχι για τα φετινά, όπως αρχικά ειπώθηκε.

Για τα εισοδήματα του 2011, που θα δηλωθούν του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία , θα απαιτείται η συγκέντρωση αποδείξεων αξίας 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στον Εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του παραπάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Σε κάθε περίπτωση,  από το 2012 οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους, που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

 Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

 «Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook