Η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων έχει αγγίξει το στόχο του 90%, καθώς τα σενάρια περί ενδεχόμενου «κουρέματος» της τάξεως του 50% στο ελληνικό χρέος έπεισαν και τους πλέον επιφυλακτικούς τραπεζίτες να αποδεχθούν την ανταλλαγή τίτλων αξίας 135 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν έως το 2020, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 420 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Η συμμετοχή προσεγγίζει το 100% στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπως και στην Ελλάδα από την πλευρά των τραπεζών. Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό στη Γερμανία.

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Έλληνας αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη στο Dow Jones Newswires ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 90%.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε το στόχο του 90% και δεν θα ήταν έκπληξη εάν τον ξεπερνούσαμε. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τελευταία ήταν έντονο», φέρεται να είπε.

Το πρόγραμμα προβλέπει την απομείωση της αξίας των ελληνικών σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) κατά 21%, με βάση ένα προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) 9%.

Εάν το προεξοφλητικό επιτόκιο (η υπόθεση για το μέσο κόστος δανεισμού) αυξηθεί, τότε και η απομείωση θα είναι μεγαλύτερη.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με ομόλογα συνολικής -ονομαστικής- αξίας 6,3 δισ. ευρώ.

Η μείωση κατά 21% μοιάζει πλέον ένα αισιόδοξο σενάριο, καθώς αποτιμά την αξία των ελληνικών ομολόγων πολύ επάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Η DZ Bank έγινε στις αρχές της εβδομάδας η πρώτη τράπεζα που υποστήριξε δημόσια ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να υποστούν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος, λέγοντας πως είναι ανοικτή να συμμετάσχει σε πιθανό δεύτερο πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους για τη χώρα.

Διάφοροι άλλοι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι ένα τέτοιο δεύτερο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι απαραίτητο εάν επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθιστώντας μη βιώσιμο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

«Περαιτέρω διαγραφές είναι αναπόφευκτες» δήλωσε επίσης στο Reuters Γερμανός τραπεζίτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί, λέγοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα ήταν προτιμότερο και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης που θα στηρίζεται και αυτό από τις τράπεζες.

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτίμησε, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και οι ομολογιούχοι θα έχαναν από 60 έως 80 τοις εκατό των χρημάτων τους.

Σήμερα, Πέμπτη, το ελληνικό πρόγραμμα θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση των επικεφαλής των Οργανισμών Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Ευρώπης (EFC Sub- Committee on EU Sovereign Debt Markets) στις Βρυξέλλες.

Από τον ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, θα μετέχει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Β. Μαστρόκαλος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook