Οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία από τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί επειδή είναι ανασφάλιστοι, ή επειδή είναι παράνομοι, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως επισημάνθηκε, στην διάρκεια της σύσκεψης, στη χώρα μας και στην Κρήτη, υπάρχει ένας αριθμός μεταναστών οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή δεν χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα η οικονομική κρίση, η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία πολλαπλασιάζουν τους ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλεια ή που χάνουν την ασφάλειά τους.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν πως είναι αυτονόητο πως όταν ένας πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος, ζώντας σε κακές συνθήκες υγιεινής προερχόμενος από χώρες που ενδημούν πιθανά σοβαρά νοσήματα τίθενται προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ακολούθως της ανάδειξης του θέματος, αποφασίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους τις αμέσως προσεχείς ημέρες μια νέα συνάντηση με συγκεκριμένες προτάσεις ανά φορέα που θα αφορούν στην καταγραφή ανεμβολίαστου πληθυσμού και ιδιαίτερα παιδικού, την εξεύρεση λύσεων και την πρόταση άμεσων ενεργειών που θα μπορούσαν με από κοινού συντονισμό και συνεργασία να αναλάβουν οι φορείς, ώστε να εμβολισθεί ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε επίσης η κινητοποίηση και η συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή και των αστυνομικών και λιμενικών υπηρεσιών που εμπλέκονται με το θέμα κράτησης, φιλοξενίας και συλλογής μεταναστών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το πενταμεμελές Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έχει συσταθεί με απόφαση Διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης και που αποτελείται από τους κ.κ.: Νικήτα Καλογιαννάκη, Υποδιοικητή της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης-αρμόδιου για θέματα Π.Φ.Υ., Κ. Χαιρέτη Συντονιστή Δ/ντή Κ.Υ. Βάμου, Γ. Μαθιουδάκη Δ/ντή Οδοντίατρο Κ.Υ. Χάρακα, Α. Μπατίκα Δ/ντή Γ.Ι. Κ.Υ. Περάματος και Αλ. Μαθιανάκη Δ/ντρια Παιδίατρο Κ.Υ. Τζερμιάδων.

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί και συμμετείχαν Δ/ντες και στελέχη των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και όλων των νομών του νησιού, της Περιφερειακής Δ/νσης Π.θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και των νομών, ο υπεύθυνος για τον εμβολιασμό των παιδιών στα Κ.Υ. της Κρήτης, ο κ. Χρήστος Λιονής Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Π.Φ.Υ. του Τμήματος Ιατρικής του Π.Κ. και η κ. Δέσποινα Συγγελάκη από την Περιφερειακή ένωση Δήμων Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook