"Στη χώρα για κάποιους επικρατεί η ατιμωρησία" τόνισε χθες στη βουλή η βουλευτής Χανίων Ε.Κουρουπάκη επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της βουλευτού είναι:

  • Εξακολουθεί η ελληνική κοινωνία να διακατέχεται από ένα αίσθημα ότι στη χώρα για κάποιους επικρατεί η ατιμωρησία.
  • Δεν επιτεύχθηκε η κάθαρση και ως εκ τούτου κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της θεσμικής λειτουργίας και την πλήρη ισοπέδωση των προσωπικοτήτων.
  • Η κατ’ εξακολούθηση εξαγγελλόμενη - από πολλές κυβερνήσεις – κάθαρση και απόδοση δικαιοσύνης δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Η κυρία Κουρουπάκη τόνισε μετά τους παραπάνω λόγους που οδήγησαν σε απαξίωση τους πολιτικούς και το εν γένει πολιτικό σύστημα, ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται, πολύ ορθά, να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε μια στιγμή που οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται όχι απλά αποκομμένοι από το πολιτικό προσωπικό (που υποχρέωση έχει να εκπροσωπεί το δημόσιο , το δικό τους, συμφέρον) αλλά πολύ περισσότερο σε αντιπαράθεση μαζί του.

Επίσης σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα των υπουργών, αυτά εντάσσονται στις νέες ρυθμίσεις μόνο αν δεν υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος το οποίο καθιερώνει ειδική διαδικασία, ενώ ο ανακριτής και ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών θα μπορούν να διατάξουν την άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, καθώς και την απαγόρευση κίνησης κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται σε κοινή κατοχή με άλλο πρόσωπο της οικογένειας του κατηγορουμένου.

Τελειώνοντας η κα. Κουρουπάκη την ομιλία της τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το προς ψήφιση νομοσχέδιο καταδεικνύει την πολιτική βούληση για υλοποίηση αυτής της απαίτησης ευχόμενη ότι από εδώ και πέρα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση της προτεραιότητας αυτής που δίνει ο νόμος κανένα πολιτικό πρόσωπο της χώρας γιατί δεν θα εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία της κας Κουρουπάκη