Εβδομήντα πέντε ετών γίνεται σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως δεν έχει και πολλά να γιορτάσει. Η Ιταλία στροβιλίζεται γύρω από την οικονομική κρίση και ο Καβαλιέρε βρίσκεται αντιμέτωπος με συντονισμένα πυρά και οργισμένες φωνές που ζητούν παραίτηση. Και φυσικά με τον «εφιάλτη» της Δικαιοσύνης που θέλει να τον… καταστρέψει. Τέσσερις δίκες με δόσεις σεξ και διαφθοράς και ο κίνδυνος μίας πέμπτης. Η σεξουαλική ζωή του Μπερλουσκόνι καθημερινά στα πρωτοσέλιδα. Οι έριδες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η ίδια η Καθολική Εκκλησία που ζητά την «ηθική αναγέννηση» της Ιταλίας.

Τα άσχημα νέα και τα «χαστούκια» είτε από το μέτωπο της οικονομίας, είτε από τις διαρκείς αποκαλύψεις για τα περίφημα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» και τις δοσοληψίες του, στοιβάζονται επικίνδυνα πια για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Τα 75α γενέθλια του Μπερλουσκόνι είναι όντως κάθε άλλο από χαρούμενα.

Δεν είναι όμως ο μόνος που γιορτάζει σήμερα στην Ιταλία. Ο κύριος αντίπαλός του, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, γίνεται 60 ετών και γι\’ αυτόν τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα.

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο εσωκομματικών αμφισβητήσεων, ελπίζει ότι θα καταφέρει να οδηγήσει και πάλι το κόμμα του στην εξουσία: ή με πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, ή με την σύσταση κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Πάντως, πολλοί σχολιαστές του καταλογίζουν έλλειψη μαχητικότητας και υπερβολικά χαμηλούς τόνους.

Επιστρέφοντας στον Μπερλουσκόνι, είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να υπολογίζει πια στους συμμάχους για να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές. Μόλις την παραμονή των γενεθλίων του ξέσπασε στους κόλπους της κυβέρνησης η τελευταία διαμάχη με τους υπουργούς να μαλώνουν για το ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Και στο χαοτικό αυτό σκηνικό πρέπει να προστεθεί η πρόσφατη έκκληση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ\’ για «ηθική αναγέννηση» της Ιταλίας, μαζί με την στοχευμένη κριτική του προέδρου της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων της Ιταλίας, Άντζελο Μπανιάσκο, για θλιβερή, ηθική κατάπτωση της πολιτικής τάξης στη χώρα.

Ο Μπερλουσκόνι μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε τηλεοπτική συνέντευξη την παραμονή των γενεθλίων του, λέγοντας ότι το δώρο που επιθυμεί περισσότερο είναι να σταματήσει η πολιτική σύγκρουση.

«Σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για τη Δύση, την Ευρώπη και την Ιταλία, θα ήθελα όλοι να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν μαζί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για να βγει η χώρα από την κρίση» δήλωσε στο δίκτυο TG5, το οποίο ανήκει στη μιντιακή αυτοκρατορία του, Mediaset.

Η διάθεσή του πάντως είναι πολύ κακή αυτές τις μέρες, όπως αποκαλύπτουν βουλευτές που συνομιλούν μαζί του. Δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζουν τον Μπερλουσκόνι να παραπονιέται έντονα ότι νοιώθει πως καταδιώκεται από τους εισαγγελείς που έχουν -πάντα- στόχο να τον «εκπαραθυρώσουν».

Ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις δίκες στο Μιλάνο: οι τρεις αφορούν τις επιχειρήσεις του και η τέταρτη είναι για το σκάνδαλο Ρούμπιγκεϊτ που αφορά εκπόρνευση ανηλίκου και κατάχρηση εξουσίας.

Κινδυνεύει, δε, να βρεθεί αντιμέτωπος με νέα δίκη για υποκίνηση σε ψευδορκία, στο πλαίσιο της υπόθεσης του επιχειρηματία Τζαμπάολο Ταραντίνι, ο οποίος πλήρωνε νεαρές γυναίκες για να παρουσιάζονται στα περίφημα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Καβαλιέρε.

Ο επιχειρηματία του Μπάρι συνελήφθη στις αρχές Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εκβίασης του Μπερλουσκόνι για την απόσπαση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με αντάλλαγμα τη συνεργασία του στη δικαστική έρευνα ώστε να εμποδιστεί η δημοσιοποίηση τηλεφωνικών υποκλοπών για τα περίφημα πάρτι που θα ήταν επιζήμιες για τον πρωθυπουργό.

Όμως αυτή την εβδομάδα το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του Ταραντίνι και δήλωσε ότι στην πραγματικότητα ήταν ο Μπερλουσκόνι που πλήρωσε τον επιχειρηματία, επιχειρώντας να τον πείσει να ψευδορκήσει ενώπιον των δικαστών για το ρόλο του στην υπόθεση.

Ο Μπερλουσκόνι -ο οποίος έχει αρνηθεί να καταθέσει για την υπόθεση- έχει δηλώσει ότι έδωσε ένα δάνειο σε ένα φίλο σε μία δύσκολη στιγμή, αρνούμενος πως γνώριζε ότι πληρώνονταν οι γυναίκες που κατέφθαναν στα πάρτι του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός παγίως καταγγέλλει πως οι διώξεις εις βάρος του είναι ένα σχέδιο συνωμοσίας που υποκινείται από την Αριστερά.

Πάντως, παρά τα τεράστια προβλήματα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι δεν έχει ακόμη καταρρεύσει. Το Κοινοβούλιο πέρασε τα οικονομικά μέτρα που έχουν ξεσηκώσει θύελλα, ενώ μόλις χθες, Τετάρτη, καταψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Γεωργίας Σεβέριο Ρομάνο, που βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για σχέσεις με τη μαφία της Σικελίας.

Ο Μπερλουσκόνι ως γνωστόν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «σκοπεύει να ζήσει μέχρι τα 120» και οι προσωπικοί του γιατροί επιμένουν ότι «η βιολογική του ηλικία είναι κατά είκοσι χρόνια μικρότερη από την πραγματική».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook