Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε την Πέμπτη από το BBC να της ζητήσει συγγνώμη για την τελευταία ζωντανή εκπομπή του Newsnight, στην οποία ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επίτροπου Όλι Ρεν, χαρακτηρίστηκε αρκετές φορές «ηλίθιος».

«Δεν έγινε σεβαστή η βάση της συνεργασίας μας με τα μέσα ενημέρωσης, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό και τον επαγγελματισμό. Εκφράζουμε τη λύπη μας γι' αυτό και αναμένουμε φυσικά μια συγγνώμη» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

«Μας ζητήθηκε ήδη συγγνώμη προφορικώς» διευκρίνισε.

Η εκπρόσωπος αναφερόταν στη θυελλώδη συζήτηση στην εκπομπή Newsnight της Τετάρτης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεις συμμετείχε σε απευθείας σύνδεση από τις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής αν θα ήθελε να «ζητήσει συγγνώμη για το έλλειμμα ηγεσίας της Ευρώπης σε αυτήν την κρίση», ο Αλταφάζ δέχθηκε επίθεση από έναν από τους προσκεκλημένους, τον Βρετανό δημοσιογράφο και σχολιαστή Πίτερ Όμπορν

«Είναι τρομερό να ακούμε αυτόν τον ηλίθιο στις Βρυξέλλες» είπε ο Όμπορν.

«Κύριε ηλίθιε στις Βρυξέλλες, θα θέλατε να απαντήσετε;» ρώτησε τότε τον Αλταφάζ ο παρουσιαστής Τζέρεμι Πάξμαν.

Όταν άκουσε τον Πίτερ Όμπορν να επανέρχεται και να τον αποκαλεί ξανά ηλίθιο, ο Αλταφάζ έβγαλε τα ακουστικά και το μικρόφωνο και εγκατέλειψε το στούντιο, τη στιγμή που ο Τζέρεμι Πάξμαν επενέβαινε εν τέλει ζητώντας από τον Όσμπορν να σταματήσει τις προσβολές.

«Ήταν μια έντονη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση» σημείωσε η Έλεν Ντέλερ, εκπρόσωπος του BBC, διαβεβαιώνοντας ότι το κανάλι ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν «συγγνώμη για την έλλειψη ευγένειας απέναντί του».

«Δεν υπερασπιζόμαστε σε καμία περίπτωση τα σχόλια του κ. Όμπορν όσον αφορά τον κ. Αλταφάζ και ο Τζέρεμι (Πάξμαν) επενέβη έντονα, επικρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τους άλλους προσκεκλημένους» είπε.

in.gr