Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με αφορμή την κυκλοφορία στο Youtube trailers, από ένα καινούργιο παιχνίδι μάχης, με πραγματικά γραφικά και τοπία απο το νησί της Λήμνου, έκανε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, στον οποίο αναφέρει:

«Το ηλεκτρονικό πολεμικό παιχνίδι (videogame) με την επωνυμία «Arma 3» της εταιρίας Bohemia Interactive (διαδικτυακός τόπος http://www.bistudio.com/index.php/english/games/arma3) αφορά στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξελίσσονται στην νήσο Λήμνο.
Στο παιχνίδι εμφανίζονται αεροφωτογραφίες του νησιού, καθώς και πραγματικές εικόνες από υποδομές και κτήρια.
Το γεγονός ότι ένα πολεμικό παιχνίδι διαδραματίζεται στην Λήμνο δημιουργεί έντονη ενόχληση στους κατοίκους, στους φορείς του νησιού και ευρύτερα.
Ένα ερώτημα που αυτονόητα τίθεται είναι, εάν ο φωτορεαλισμός του παιχνιδιού εγείρει κινδύνους εθνικής ασφάλειας, αφού είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ υπάρχουν εθνικοί λόγοι διασφάλισης κάποιων περιοχών στο νησί, αυτές παρουσιάζονται με σκηνές υψηλής ευκρίνειας.
Ένα άλλο πρόβλημα συναρτάται με το γεγονός ότι οι έρευνες στην Επιστήμη της Επικοινωνίας έχουν καταγράψει, ότι τα σενάρια των ηλεκτρονικών πολεμικών παιχνιδιών συχνά χρησιμοποιούνται ως φόρμες διάχυσης μηνυμάτων με προπαγανδιστική λειτουργία ενώ η χρήση των παιχνιδιών επιδρά στην διαμόρφωση παραστάσεων αλλά και στάσεων στους παίκτες.
Με βάση αυτά ερωτάται ο κύριος Υπουργός
Εάν το υπουργείο τελεί εν επιγνώσει του συγκεκριμένου πολεμικού παιγνίου;
Εάν έχουν αξιολογηθεί τα ζητήματα, που θέτει, για την εθνική ασφάλεια;
Εάν έχει εξεταστεί ο ρόλος των ηλεκτρονικών πολεμικών παιγνίων ως φόρμα επικοινωνίας, που εμπεριέχει μηνύματα και αποσκοπεί σε επιδράσεις, και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Εάν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης των εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα;»

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Γαληνός

ΕΡΩΤΗΣΗ
και προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΓΝΙΟ «ARMA 3»:

Χρήζει διερεύνησης, εάν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των μέσων και διαύλων επικοινωνίας εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξετάζονται τα νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games) καθώς και οι δυνατότητες που έχουν να κατασκευάσουν εικόνες και να διαμορφώσουν παραστάσεις για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς.
Διεθνείς έρευνες στην Επιστήμη της Επικοινωνίας έχουν βρει ότι τα παίγνια αυτά έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στρατηγικά για να περάσουν μηνύματα καθώς και ότι η χρήση τους έχει την δυνατότητα να παράγει επιδράσεις στους χρήστες.

Πρόσφατα εμφανίστηκε το ηλεκτρονικό πολεμικό παίγνιο (videogame) με την επωνυμία «Arma 3» της εταιρίας Bohemia Interactive το οποίο αφορά στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξελίσσονται στην νήσο Λήμνο. Το παίγνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή ευκρίνεια και καταγράφει περιοχές του νησιού. Όπως είναι φυσικό το γεγονός ότι ένα πολεμικό παίγνιο διαδραματίζεται στην Λήμνο έχει δημιουργήσει έντονη ενόχληση στους κατοίκους του νησιού. Ο παίκτης καλείται να εμπλακεί σε εικονικές μάχες στην Λήμνο, και το πανέμορφο και ειρηνικό νησί του Αιγαίου εμφανίζεται ως ένας γκρίζος και μίζερος τόπος σύγκρουσης. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι ένας εθνικά ευαίσθητος χώρος συνδέεται με καταστάσεις πολέμου παράγει αρνητικούς συνειρμούς που λειτουργούν αποδομητικά για την εικόνα της Λήμνου. Τα παίγνια έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη δυνατότητα αποτύπωσης εικόνων από τις εκπομπές τηλεοπτικής μυθοπλασίας.

Αυτονόητα συνεπώς τίθεται το ερώτημα για την επίδραση που θα έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι στην εικόνα της Λήμνου σε όρους τουριστικής αξιοποίησης καθώς και την ανάγκη να εξετάσει το υπουργείο με τρόπο συστηματικό κι επιστημονικό την επίδραση αυτή, ώστε το συγκεκριμένο παίγνιο να μπορεί να αξιολογηθεί είτε ως κρίση είτε ως ευκαιρία και να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης. Περαιτέρω η συγκεκριμένη περίπτωση θέτει το ζήτημα της ευρύτερης αξιολόγησης της εικόνας της χώρας στα ηλεκτρονικά παίγνια καθώς και στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου επικοινωνιακού οχήματος για λόγους προβολής της χώρας.

Με βάση αυτά ερωτάται ο κύριος Υπουργός
Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τελεί εν επιγνώσει του συγκεκριμένου παιγνίου και των ζητημάτων που θέτει για την Λήμνο ως τουριστικό προορισμό;
Με ποιόν τρόπο, διαδικασίες και μηχανισμό θα αξιολογηθούν οι εν δυνάμει επιδράσεις του συγκεκριμένου παιγνίου;
Εάν έχει εξεταστεί ο ρόλος των ηλεκτρονικών παιγνίων ως μορφή επικοινωνιακού διαύλου η οποία επιδρά στην συνολική εικόνα της χώρας καθώς και στην εικόνα συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών;
Εάν δεν έχει εξεταστεί ποιες ενέργειες θα γίνουν για να εξεταστεί και να διαμορφωθεί πολιτική διαχείρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός

Μπορεί φαινομενικά να είναι ένα παιχνίδι διασκεδαστικό, ωστόσο να παίζεις πολεμικά παιχνίδια σε αληθινά τοπία που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, αν μη τι άλλο ενδεχομένως να κρύβει και πολλές παγίδες.

Πρόκειται για το παιχνίδι ARMA III (ARMA 3) που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2012.

Δείτε περισσότερα για την εταιρεία που το κατασκεύασε εδώ : http://www.bistudio.com/index.php/english/company/profile

Ξεσηκωμός για την «απόβαση στη Λήμνο»

Μια ομάδα ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αποβιβάζεται σε ένα νησί της Μεσογείου, το οποίο δεν κατονομάζεται αλλά παρουσιάζεται. Πρόκειται για τη Λήμνο, στην οποία η ομάδα των ειδικών δυνάμεων, στην προσπάθειά της να φέρει σε πέρας την αποστολή, «θα αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους του σύγχρονου πολέμου».

Στο παιχνίδι υπάρχουν σκηνές με πραγματικές εικόνες από την πλαγιά του Αγίου Αθανασίου Ο λόγος για το τρέιλερ που έχει δώσει στη δημοσιότητα η εταιρεία Bohemia Interactive (http:// www.bistudio.com/index.php/english/games/arma3) για την προβολή του νέου ηλεκτρονικού στρατιωτικού παιχνιδιού προσομοίωσης ARMA 3.

Με αλεξίπτωτο

Σε αυτό παρουσιάζεται η Λήμνος από το αεροπλάνο, στην οποία στη συνέχεια πέφτει με αλεξίπτωτο ένας άνδρας των ειδικών ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Η επόμενη σκηνή είναι με πραγματική εικόνα από την πλαγιά του Αγίου Αθανασίου, όπου οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταβαίνουν εντοπίζοντας το στόχο. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αυλώνα, με τους άντρες των ειδικών δυνάμεων να στοχεύουν στον εχθρό, σε όσους δηλαδή βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και το φυλάσσουν.

Η συνέχεια της υπόθεσης του ηλεκτρονικού παιχνιδιού εξελίσσεται στους γύρω χώρους, ενώ υπάρχουν και εικόνες από τις παρυφές της Μύρινας, όπου διακρίνονται συγκεκριμένα κτίσματα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η παρουσίαση του παιχνιδιού αφορά πραγματικές εικόνες, όπου στην πιο αντιπροσωπευτική διακρίνονται καθαρά το εργοστάσιο της ΔΕΗ, μια ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή του Αυλώνα και στο βάθος η πόλη της Μύρινας και το Κάστρο.

Ερωτήματα

Αλλά και η υπόθεση του παιχνιδιού και η ιστορία που πραγματεύεται δημιουργούν πολλά ερωτήματα καθώς, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας, «μετά από χρόνια έντονου πολέμου εναντίον του ανατολικού στρατού, η Ευρώπη έχει γίνει η τελευταία στάση για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Στα πρόθυρα του να οδηγηθούν στη θάλασσα, με εντολή του ΝΑΤΟ ξεκινά η επιχείρηση. Μια μικρή ομάδα των ειδικών δυνάμεων αποστέλλεται σε ένα μικρό νησί της Μεσογείου. Ωστόσο η ομάδα βρίσκεται σε κίνδυνο, όπου στην προσπάθειά της να πραγματοποιήσει την αποστολή θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους του σύγχρονου πολέμου».

Τα ερωτήματα είναι πολλά για τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, υποστηρίζουν οι φορείς του νησιού, ενώ η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη. Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λήμνου Κώστα Αδαμίδη, «ενώ πρόκειται για συνηθισμένο ηλεκτρονικό πολεμικό παιχνίδι, με ενοχλεί το γεγονός ότι διαδραματίζεται στη Λήμνο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός της παρουσίασης των γραφικών, που ενώ υπάρχουν εθνικοί λόγοι διασφάλισης κάποιων περιοχών στο νησί, αυτές παρουσιάζονται με σκηνές υψηλής ευκρίνειας».

«Αδιανόητο»

«Στην εποχή της πληροφορικής έχει χαθεί το μέτρο και πέραν των πιθανών προβλημάτων εθνικής ασφάλειας, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν. Εμείς δεν διανοούμαστε η Λήμνος, ένας τόπος ειρήνης και δημιουργίας, να μεταβάλλεται σε πεδίο όπου εξελίσσονται σκηνές βίας και μαχών. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθούν με το ζήτημα και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας για να προασπίσουμε τη φυσιογνωμία και τη φήμη του νησιού μας», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Η εταιρεία Bohemia Interactive ιδρύθηκε στην Πράγα το 1999 και πρόκειται για ένα ανεξάρτητο στούντιο ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που εστιάζει στην ανάπτυξη του λογισμικού προσομοίωσης, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σε πραγματικό χρόνο με 3D γραφικά, τεχνητής νοημοσύνης και με τεχνολογίες προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία διαφημίζει το παιχνίδι ως το πιο εξελιγμένο της σειράς ARMA, ενώ έχει κερδίσει πρώτο βραβείο στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου ECTS για το καλύτερο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook