Παρά το θετικό ξεκίνημα οι … δεύτερες σκέψεις ήταν τελικά αυτές που επικράτησαν στην αμερικανική αγορά και ψαλίδισαν μέρος των κερδών των δεικτών, ενώ κράτησαν στα «κόκκινα» τον Nasdaq.

Μπορεί η ημέρα να είχε θετικές ειδήσεις, όπως η πιο … άνετη του αναμενομένου έγκριση του EFSF από την γερμανική βουλή σε συνδυασμό με τ την ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων θετικών πέραν πάσης προσδοκίας, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις θέσεων από επενδυτές που είχαν εγγράψει υπεραξίες το προηγούμενο διάστημα των συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ επανέρχεται κι ένας σχετικός προβληματισμός για το κατά πόσον η Ευρώπη – και μετά την επίσημη «υιοθέτηση» της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου και την ενίσχυση του EFSF – μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επελαύνουσα κρίση.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι βασικοί δείκτες στη Wall έκλεισαν τελικά με κέρδη, πλην της τεχνολογικής αγοράς που είχε να συνυπολογίσει και την αρνητική εκτίμηση κερδών της AMD. Αναλυτικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στο +1,30% στις 11.154 μονάδες, S&P με κέρδη της τάξης του 0,81% στις 1.160 μονάδες και μόνο ο Nasdaq υποχώρησε τελικά κατά 0,43% στις 2.481 μονάδες.

Νωρίτερα η Ευρώπη έμεινε – με μια και μόνη εξαίρεση – σε θετικό έδαφος από την αρχή ως το τέλος. Συγκεκριμένα, μόνο στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE δεν ακολούθησε την άνοδο των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών, αφού οι επενδυτές στο νησί δεν φαίνεται να πείθονται την ανησυχία τους για την πραγματική αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων.

Η βρετανική αγορά έκλεισε τελικώς με μικρές απώλειες της τάξης του 0,40% στις 5.197 μονάδες. Αντιθέτως σε Παρίσι και Φρανκφούρτη η ημέρα θύμισε λίγο από τα διαδοχικά ράλι των αρχών της εβδομάδας με τον CAC 40 να κλείνει με κέρδη της τάξης του 1,07% στις 3.028 μονάδες και τον DAX στο +1,10% στις 5.640 μονάδες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook