Η Βόρεια και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν σήμερα τις πρώτες συνομιλίες από τότε που η Βόρεια βομβάρδισε νοτιοκορεατικό νησί τον Νοέμβριο και αξιωματικοί του στρατού από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν σε μεθοριακό χωριό.

Η συνάντηση, η οποία έγινε σε επίπεδο συνταγματαρχών στην βορειοκορεατική πόλη Πανμουνγιόμ, στοχεύει στο να προετοιμάσει το έδαφος για τη διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο στρατηγών ή υπουργών Άμυνας από τις δύο Κορέες, με στόχο τη μείωση της έντασης στις σχέσεις τους.

Η Πιονγκγιάνγκ πρότεινε τη διεξαγωγή στρατιωτικών συνομιλιών μετά από μία σειρά άκαρπων προσπαθειών να πείσει τη Σεούλ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όλες οι προηγούμενες προτάσεις για διάλογο είχαν χαρακτηριστεί από τη Νότια Κορέα "μη σοβαρές" και είχαν απορριφθεί.

Ωστόσο, η Σεούλ άλλαξε στάση τον Ιανουάριο όταν η σύμμαχός της - οι ΗΠΑ- και ο μοναδικός σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας - η Κίνα- κάλεσαν τις δύο πλευρές να επιδιώξουν τον διάλογο.

Η Σεούλ τότε συμφώνησε να συζητήσει τις πιθανές λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες, από τεχνικής πλευράς, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση αφού ο Κορεατικός Πόλεμος (1950-53) έληξε με εκεχειρία και όχι με συμφωνία ειρήνης.

Το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ δήλωσε, ωστόσο, ότι για να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο, η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τον βομβαρδισμό, το Νοέμβριο, του νοτιοκορεατικού νησιού Γιονπιόνγκ και τη βύθιση νοτιοκορεατικής φρεγάτας τον Μάρτιο.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ πρώτες στη διάρκεια της επίθεσης στο νησί, ενώ η Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι η βύθιση της φρεγάτας προκλήθηκε από βορειοκορεατική τορπίλη, αλλά η Πιονγιάνγκ αρνείται κάθε ανάμειξη. Από τις δύο επιθέσεις σκοτώθηκαν 50 Νοτιοκορεάτες.

Το υπουργείο ζήτησε επίσης από την Πιονγιάνγκ να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοια επεισόδια στο μέλλον.


ΑΠΕ