Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και να το καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποσπάσει την έγκριση των ελεγκτών για άλλα τρία σημαντικά ζητήματα: το μισθολόγιο, την εφεδρεία και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η θετική αποτίμηση των πεπραγμένων στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρόικα να αποφανθεί θετικά καταρχήν επί των μέτρων 2011 – 2012, ώστε να συνταχθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αλλά και επί των μέτρων προσαρμογής 2013 – 2014 που αναθεωρούνται, ώστε να αποδεσμευτούν εγκαίρως τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης.

Οι επαφές με το κλιμάκιο της τρόικα ξεκίνησαν την Πέμπτη. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρώτη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του επιτελείου του υπουργείου με τους ελεγκτές, περιγράφοντας ως θετικό και δημιουργικό το κλίμα που επικράτησε, μετά και την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων που αποφασίστηκαν.

«Το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και την Κυριακή, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 και του 2012 και να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Εκτός από τα παραπάνω ζητήματα, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές θα συναντηθούν και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου (με τον οποίο θα συναντηθούν ξανά σήμερα το απόγευμα), μεταξύ των οποίων ο Γ.Ραγκούσης.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί αρχικά για το πρωί της Παρασκευής, όμως αναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα, λόγω του αποκλεισμού της εισόδου και του πάρκινγκ του υπουργείου, στον Χολαργό, από περίπου 50 υπαλλήλους του υπουργείου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, θα βρεθούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook