Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, που προαλείφεται για υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δηλώνει σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα «έχει σχεδόν πτωχεύσει», θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκτιμά πως ότι η χώρα μας θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια.

Mιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να πούμε ανοιχτά ότι η Αθήνα έχει σχεδόν πτωχεύσει.»

«Θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε και πιο σκληρά και να πούμε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα θα αποφασιστεί διαγραφή του ελληνικού χρέους και αυτό θα πλήξει μεταξύ άλλων και τους ιδιώτες πιστωτές.

Ο κ. Στάινμπρουκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, εξέφρασε επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, την αντίθεσή του στην περαιτέρω ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Την Πέμπτη, η κάτω βουλή της χώρας (Bundestag) ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (523 υπέρ - 85 κατά) τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF.

Η Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε μία σημαντική πολιτική νίκη, καθώς από τους 330 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συναπισμού ψήφισαν υπέρ οι 315, αριθμός μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο.

Εν τω μεταξύ, στο ομοσπονδιακό συμβούλιο, την άνω βουλή της Γερμανίας (Bundesrat), θα χαράξουν την «κόκκινη γραμμή» στις αρμοδιότητες του μηχανισμού στήριξης οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) της Βαυαρίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του νομοθετικού οργάνου των ομοσπόνδων κρατιδίων της χώρας, η κυβέρνηση της Βαυαρίας θα καταθέσει δήλωση στα πρακτικά ότι απορρίπτει τον καθορισμό νέων πιστωτικών ορίων για τον EFSF.

«Η Βαυαρία τηρεί προσεκτική και προειδοποιητική στάση. Θα συμπράξουμε σε αυτό το βήμα, (σ.σ. στην διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού στήριξης) δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να πάμε παρακάτω», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το στέλεχος της βαυαρικής κυβέρνησης Μαρσέλ Χούμπερ, προσθέτοντας ότι η Βαυαρία δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση κοινοτικοποίηση του χρέους κάποιων χωρών.

«Ως εδώ και μη παρέκει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χούμπερ, απαντώντας σε προειδοποιήσεις οικονομολόγων που θεωρούν ανεπαρκή για την σταθεροποίηση του ευρώ την αύξηση των πόρων του EFSF στα 780 δισ. ευρώ.