Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος του εμπορίου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ αισιοδοξούν ότι θα αυξήσουν τις εξαγωγές προϊόντων στον Αραβικό κόσμο, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα της πολιτικής αναταραχής στην περιοχή και κυρίως στην πολυπληθέστερη χώρα των Αραβικών κρατών, την Αίγυπτο.

Ο Φραντσίσκο Σάντσεζ, Αναπληρωτής Γραμματέας Εμπορίου, ανέφερε στην ομιλία του στο Εθνικό Αμερικάνο-Αραβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ότι \”οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει για τα καλά στην περιοχή και μόνο η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να τη διαφυλάξει, αποτελεσματικά\”.

Η Οργάνωση παρέδωσε μία αναφορά τη Δευτέρα που προβλέπει ότι οι εξαγωγές αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα αγγίξουν τα 117 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2013 από τα 68 το 2010, που αποτελούν ήδη ιστορικό υψηλό.

Ο Σάντσεζ τόνισε την προσδοκία ανάπτυξης των εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, που παραδοσιακά αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα στο Αραβικό κόσμο.

\”Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιέζουν για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αλλά ενδιαφέρονται και να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους, με έμφαση σε ευκαιρίες της λεγόμενης νέας οικονομίας\”. Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο Σάντσεζ, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα υποδομών, άνω των 400 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 10 χρόνια.

Σε ότι είχε να κάνει με την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά και δέχτηκε να μιλήσει, μετά το πέρας της ομιλίας του και μόνον ανεπίσημα.


ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook