Η στήριξη της Ελλάδας είναι ηθική αλλά και οικονομική υποχρέωση της ΕΕ, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενος με νόημα τις συνέπειες που είχε η κατάρρευση της Lehman Brothers για την παγκόσμια οικονομία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Παρίσι.

«Η αποτυχία της Ελλάδας σημαίνει αποτυχία της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πολλές φορές τη λέξη «αλληλεγγύη» και σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Η Ευρώπη είναι μία οικογένεια και, όταν ένα μέλος της έχει ανάγκη, οι άλλοι πρέπει να βοηθήσουν» είπε ο Νικολά Σαρκοζί τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα».

Προανήγγειλε μάλιστα στο πλαίσιο αυτό νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για τον καθορισμό μεθόδων και μέσων για την ολοκλήρωση τις διακυβέρνησης της Ευρώπης και τη διαφύλαξη του κοινού νομίσματος.

Δεδομένου ότι πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχαν διαρρεύσει φήμες ότι επίκειται νέο γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την αποκατάσταση της ισορροπίας στις αγορές, ίσως αυτή η δήλωση προϊδεάζει για σημαντικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά, ούτε από το Γάλλο πρόεδρο ούτε από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις επιβεβαίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε από τη Γαλλία τεχνική βοήθεια μέσω της αποστολής εμπειρογνωμόνων που συμβάλλουν στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Τονίζω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσουμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας και κάνουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος γιατί θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι».

Την πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτησε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας σαφώς ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια βοήθεια από την Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ το τελευταίο διάστημα, προσθέτωντας όμως ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι επί χρόνια καθυστερούσε η υλοποίηση απαραίτητων αλλαγών.

Θετικός εμφανίστηκε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωζώνη στην Ελλάδα μέσω εμπειρογνωμόνων που, όπως είπε, θα παρακολουθήσουν λεπτομερώς τις διαδικασίες για την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook