Στα 400 – 500 εκατ. ευρώ το χρόνο φθάνει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) σε ανακοίνωσή του με την οποία χαρακτηρίζει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ως μέτρο δημοσιονομικά σωστό, που όμως δεν αρκεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου συνολικά στην αγορά.

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, η εξίσωση των φόρων, που έχει προαναγγελθεί για τον Οκτώβριο του 2012, είναι αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά παράλληλα θα πρέπει η Πολιτεία άμεσα και με δίκαιο τρόπο να εξασφαλίσει την στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων, έτσι ώστε να μην επιδεινώσει τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους.

Η επιστροφή του φόρου, σύμφωνα με τις προτάσεις του Συνδέσμου, θα πρέπει να γίνεται απευθείας από το Κράτος στους όποιους δικαιούχους καταναλωτές και να εξεταστεί η προκαταβολή με τη μορφή επιδόματος στους καταναλωτές, ώστε να αποφευχθεί η στενότητα ρευστότητας.

Ο ΣΕΕΠΕ προτείνει σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των παρανομιών συνολικά στον κλάδο των πετρελαιοειδών, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις κατατέθηκαν δύο φορές στο παρελθόν μετά από πολύμηνη επεξεργασία και κατέληξαν στο συρτάρι.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται η εντατικοποίηση των ελέγχων για «πειραγμένες» αντλίες, η εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στα πρατήρια, η εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα ναυτιλιακά καύσιμα, ο εκσυγχρονισμός των τελωνειακών διαδικασιών, η σήμανση όλων των βυτιοφόρων Ι.Χ. και Δ.Χ. με το εμπορικό σήμα της Εταιρίας, ο έλεγχος των τιμολογίων αγορών σε πρατήρια και εταιρίες, ο έλεγχος των μικρών βυτιοφόρων των πρατηρίων και η εξάρθρωση των κυκλωμάτων νέας μορφής λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με αιθανόλη στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook