Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε, αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση του σταθμού καύσης μαζούτ χαμηλού θείου, με δυνατότητα καύσης και Φυσικού Αερίου, συνολικής ισχύος 95-105 ΜW στον Αθερινόλακκο Κρήτης.

Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού ενώ στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται οι λόγοι της ματαίωσης.
Να σημειωθεί ότι η επένδυση που θα ενίσχυε σημαντικά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κρήτης, υπολογίζονταν στα 100 εκ. ευρώ ενώ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιρρήσεις της Νομαρχίας και των τοπικών φορέων Λασιθίου σύμφωνα με τις οποίες βασικοί περιβαλλοντολογικοί όροι δεν τηρούνται από τη ΔΕΗ ( αναδάσωση περιοχής, αποδέκτης υγρών αποβλήτων, μετρήσεις αέριων ρύπων και σε άλλα σημεία κατοικημένων περιοχών κ.λπ).

Παράλληλα πάγια θέση της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της είναι ότι η αύξηση των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης θα πρέπει να καλυφθεί με τις ΑΠΕ και με το φυσικό αέριο.

Τι προέβλεπε το έργο

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το έργο αυτό θα αποτελούνταν από δύο έως έξι ίδιες δίχρονες ή τετράχρονες μηχανές ντήζελ με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και με δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, σύστημα ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων και ατμοστρόβιλο, μετά των σχετικών βοηθητικών εγκαταστάσεων..

Υποτίθεται ότι ο βασικός σχεδιασμός του έργου θα ξεκινούσε μέχρι το τέλος του 2009, μια φιλόδοξη πρόβλεψη καθώς δεν είχε βρεθεί καν ο χώρος που θα υλοποιούνταν η επένδυση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook